NØDINNGANG: På moderne biler der nøkkelhullet ikke synes, er det likevel en nødinngang for å låse opp døren. Ofte er det et deksel til å vippe av på håndtaket på førersiden, og du kan bruke nøkkelen til å låse opp manuelt. Foto: Jan Petter Lynau

Dette må du vite om bilnøkkelen

En moderne bilnøkkel er en liten, verdifull datamaskin. Den kan utrette underverker, men også gi deg grå hår.

Rune Korsvoll (Bladet Motor)
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Volkswagens tekniske sjef Morten Ødegård gir deg svarene på de vanligste nøkkelspørsmålene:

Kan jeg starte bilen selv om batteriet i nøkkelen er tomt for strøm?

Ja. Batteriet i nøkkelen gir strøm til senderen som åpner dørene. Transponderen, som sender ut koden som åpner startsperren til bilens tenning, trenger vanligvis ikke strøm. Den returnerer bare en kode når et signal sendes fra bilens datamaskin. En bil med nøkkelløs start (startknapp) trenger strøm fra batteriet i nøkkelen. Er batteriet tomt, finnes det en nødprosedyre der du legger nøkkelen et spesielt sted på rattstammen eller ved girspaken. Sjekk bilens instruksjonsbok.

Hvordan åpner jeg døra når batteriet er tomt?

Selv om du vanligvis fjernåpner dørlåsene ved å trykke på nøkkelholderen, har den også en reserveløsning. Det vil si en «vanlig» nøkkel som kan brukes til manuell åpning av dørlåsen på førersiden.

Hvor lenge varer et batteri?

Det kommer selvfølgelig an på hvor mye nøkkelen brukes. Med normal bruk vil batteriet vare i tre-fire år.

HAR DU KJØP NY NØKKEL?

BRUK KOMMENTARFELTET NEDERST TIL Å FORTELLE OM PRISEN - HUSK Å OPPGI BILMODELL OG ÅRSMODELL!

Kan jeg skifte batteri selv?

Er du litt fingernem, kan du det. Men det enkleste er å kjøre innom forhandleren. Det tar noen minutter og du trenger ingen timebestilling. Selve batteriet koster bare noen tikroner.

Hvordan kommer jeg meg inn i bilen hvis jeg har mistet nøkkelen?

Jo bedre sikret bilene blir mot tyveri, jo vanskeligere er det også for NAFs Veitjeneste og andre gode hjelpere. For å starte bilen må du imidlertid ha en nøkkel med koden som åpner startsperren.

Hvordan får jeg tak i ny nøkkel?

En ny nøkkel må du bestille hos bilforhandleren din og det kan ta opptil ei uke. Ny nøkkel bestilles på bilens chassisnummer og kommer ferdig kodet. Om du har en reservenøkkel må den også få ny kode.

Kan den bortkomne nøkkelen fortsatt starte bilen?

Når du har fått ny nøkkel med ny kode, kan ikke den gamle nøkkelen starte bilen. Den kan imidlertid brukes til å komme seg inn i bilen hvis du ikke skifter låssylinderen på førerdøra.

Hva koster en ny nøkkel?

Prisen varierer mye fra bil til bil, men normalt ligger den fra 1000 til 3000 kroner. Men med bytte av låssylinder og koding av flere nøkler blir det betydelig dyrere. Vi har hørt om priser opp til 6000-7000 kroner på mer eksklusive bilmerker.

LESER DU DENNE SAKEN PÅ MOBIL? HER ER FLERE BILNYHETER FRA VG NETT.

Ferskt 200 siders iPad-magasin: Kjøp VG Bil.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder