SKAL SJEKKES: Amerikanske myndigheter har avslørt at dieselbiler fra Volkswagen er utstyrt med programvare som skjuler de reelle utslippstallene av helseskadelige stoffer. Nå skal alle selskapets dieselmodeller undersøkes. Foto: Hanne Hattrem , VG

Tyske myndigheter skal undersøke Volkswagen-juks

Tysklands transportminister opplyser at myndighetene skal pålegge undersøkelse av alle dieselmodeller fra Volkswagen etter at det er avslørt juks med utslippstall i USA.

  • Sverre Holm-Nilsen
  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Myndighetene beordrer at det blir igangsatt omfattende tester av alle dieselbiler fra Volkswagen, opplyser transportminister Alexander Dobrindt ifølge avisen Bild.

Amerikanske myndigheter har avslørt at dieselbiler fra Volkswagen er utstyrt med programvare som skjuler de reelle utslippstallene av helseskadelige stoffer.

Les også: Rekordmange Volkswagen Golf solgt i 2015

Ettersom utslipps- og forbrukstester utføres etter gitte standarder og prosedyrer i laboratorier, skal programvaren ha kjent igjen dette og endret motorens funksjon og ytelse under testene, ifølge myndighetene.

Les også: Test av piggdekk

Hvis man tok den samme bilen ut på veien og kjørte som «vanlig» ville programvaren stille motoren tilbake til den opprinnelige modusen.

Volkswagens toppsjef Martin Winterkorn beklager saken og sier selskapet tar dette svært alvorlig.

Han har beordret gransking. Samtidig risikerer konsernet å måtte betale 145 milliarder kroner i bot i USA etter avsløringene.

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier at de ved flere anledninger har avdekket at bilprodusenter trikser med de reelle utslippstallene.

– Gjennom mange tester har vi påpekt at det som står i reklamen ikke stemmer. Vi har vært inne med våre søsterorganisasjoner for å gjøre noe med EU-normen for kontroll av utslipp, sier han til VG.

– Kan norske biler være trikset med?

– Det er vanskelig å si, men det var en liten vekker det som var i Statene nå. Jeg kan ikke bastant gå ut og si at dette ikke forkommer andre streder. For forbrukeren sin del er det viktig at det er riktig det som er av opplysninger, sier han.

– Helt utrolig

Tore Lillemork, teknisk direktør i Bilimportørenes Landsforening, sier til VG at han ble veldig overrasket da han så nyheten om de amerikanske dieselmotorene. Han sier at meldingene om triksing med utslippstallene viker «helt utrolige».

– Det gjenstår å se hva som faktisk har skjedd, sier han til VG.

Han er ikke sikker på at noe lignende har skjedd på det europeiske markedet.

– I USA har de en ordning som heter self certification som er mye mer basert på tillitt. Når man sjekker utslipp i EU er det under en mye strengere kontroll og gjøres under oppsyn av myndigheter.

– Saken er under etterforskning og vi forholder oss til offisielle uttalelser fra Volkswagen AG. Som importør for Audi i Norge har vi ikke anledning til å gi ytterlige kommentarer. Volkswagen AG samarbeider med amerikanske myndigheter, saken har høyeste prioritet i toppledelsen til Volkswagen AG og det er hva vi forholder oss til på det nåværende tidspunkt sier informasjonssjef i Audi Norge, Marius Tegneby til VG.

Stanser salget

Som følge av avsløringen, er salget av firesylinders dieseldrevne VW og Audi er inntil videre stanset i USA.

Volkswagen-modellene det skal dreie seg om er 2009–2014modeller av Jetta, boble (Beetle) og Golf, i tillegg til 2014-2015-modellen av Passat og Audi A3 fra 2009–2015.

Programvaren i bilene skal ha redusert utslippene av blant annet nitrogenoksider under testing.

Se bildene fra bilutstillingen i Frankfurt: Her er seks biltrender å se opp for!

– Å bruke en mekanisme i biler for å omgå utslippsreglene er ulovlig og en trussel mot folkehelsen, sier Cynthia Giles fra miljødirektoratet EPA i en pressemelding.

Til sammen skal det være snakk om 240.000 kjøretøyer som kan ha fått programvaren installert før de ble solgt i USA. Modellene utgjorde 23 prosent av salget av VW i USA i august.

Skal sjekkes i Korea

Myndighetene i Sør-Korea skal måle utslippene fra tre av bilmodellene som skal ha blitt jukset med.

Utslippstestene skal skje i midten av oktober, opplyser kilder i landets miljødepartement til nyhetsbyrået Yonhap.

Sørkoreanske myndigheter vil teste om utslippstallene som er oppgitt stemmer med virkeligheten.

(NTB / VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder