STADIG FÆRRE TAR VEDLIKEHOLDET SELV: En undersøkelse utført av INFACT viser at de fleste setter bort båtpussen. Foto: Båtliv
STADIG FÆRRE TAR VEDLIKEHOLDET SELV: En undersøkelse utført av INFACT viser at de fleste setter bort båtpussen. Foto: Båtliv

Norske båteiere setter vekk båtpussen

.. Men i Midt-Norge tar de båtpussen selv

BIL, BÅT OG MOTOR

Mens svenskene gjør det meste av vedlikeholdet på båten selv, velger nordmenn å overlate båtpussen til profesjonelle.

  • Jørn Finsrud (Båtliv)
Publisert:

Et fåtall av norske båteiere møtes til småprat under vårpuss og klargjøring av båt i norske havner, viser en fersk undersøkelse gjennomført av INFACT.

I undersøkelsen kommer det frem at kun 39 prosent av norske båteiere gjør alt vedlikeholdet på båten selv.

Undersøkelsen er gjennomført på vegne av båtbransjeorganisasjonen Norboat før årets Båter i sjøen-messe på Kadettangen 1.- 4. september.

LES OGSÅ: Båteksporten ned i år

Store forskjeller

Resultatene står i sterk kontrast til tallene fra våre naboer i Sverige. I den svenske Båtlivsundersøkningen fra 2010 kommer det frem at nesten 80 prosent av svenske båteiere gjør alt vedlikeholdet på båten selv.

I tillegg sier kun 3,8 prosent at de får utført totalservice på båten, mot ti prosent i Norge. Dermed kan det spekuleres i om nordmenn enten har dårligere tid, bedre råd, eller rett og slett prioriterer annerledes enn våre svenske naboer når det gjelder vedlikehold av båt.

- Bruker tiden på hygge

Administrerende direktør Erlend Prytz i Norboat sier dette er en positiv og spennende utvikling. De siste årene har det vært et fokus i bransjen på å tilby det han betegner som merkevareservice til båteiere.

LES OGSÅ: Hva er galt med norsk båtproduksjon? Kommentar av redaksjonssjef Frode Pedersen i Båtliv.

- Det har vist seg at norske båteiere prioriterer annerledes enn svenske. Her vil vi bruke mer tid på å hygge oss i båten og heller sette bort vedlikeholdet til andre. Slik har det jo vært med bil og jeg tror også hytter i mange år, så sånn sett er det naturlig at båtkjøperne følger etter. I tillegg er det en forsikring når man kjøper båt brukt at service og vedlikehold er gjennomført av profesjonelle, sier Prytz. Han regner med at mange kommer til å bruke årets båtmesse til å gjøre serviceavtaler.

Leveres nøkkelklar

De siste årene har antallet båteiere som setter fra seg båten etter sesongslutt og får den levert fiks ferdig ved neste sesongstart, økt kraftig.

Flere verksteder går så langt at de henter båten på hytta eller i hjemmehavnen.

Vollen Slipp i Asker er en av mange som tilbyr henting av båter, og leverer dem nøkkelferdig tilbake til sesongstart.

LES OGSÅ: Moderne familiebåt til 1,5 millioner

- Mange har ikke tid til å ta vedlikeholdet selv. Ofte er det de som bruker båten minst om sommeren, sier Christan Zaborowski i Vollen Slipp til Båtliv.

Han antyder at så mange som 95 prosent av hans kunder ikke gjør noe av jobben selv.

Inntektsavhengig

Ser vi på landsbasis i undersøkelsen er det kanskje ikke overraskende at færrest gjør vedlikehold selv i Oslo, der prosentandelen er på 24,5 prosent.

På Østlandet for øvrig kryper prosentandelen av de som gjør vedlikeholde selv opp til 36,2 prosent, mens det er 31,4 prosent i Nord-Norge.

På Vestlandet gjør 41,5 prosent vedlikeholdet selv, og Sør-Norge 43,5 prosent.

De mest handy båterien i landet holder til i Midt-Norge, der så mange som 51,7 prosent gjør alt vedlikehold selv.

Undersøkelsen viser også tydelig at jo mer penger man har, desto mindre sjans er det for at man gjør vedlikeholdet selv.

Mens 53,3 prosent av båteierne med en inntekt på under 300.000 kroner gjør vedlikeholdet selv, er det bare 24,6 prosent av de med mer enn 800.000 som gjør vedlikeholdet selv.

LES OGSÅ: Flere hundre ekspertsvar på vedlikehold, praktiske tips og båtmotorer.

Undersøkelsen er utført av INFACT, og 381 båteiere har besvart 12 spørsmål om vedlikehold av båt. Dette er spørsmål om generell vedlikehold, som også inbefatter motor. En tilsvarende undersøkelse er gjort av Mind Research for Transport Styrelsen i Sverige.

Artikkelen er levert av Båtliv. Følg med på årets båter i sjøen på www.batliv.com.

Her kan du lese mer om