SMART PUTE: Denne lille puten kan gjøre hverdagen enklere for de som jakter på parkeringsplass. Foto: Produsent ,

Denne lille «p-puten» varsler om ledig p-plass

Dette er noe av det beste fra årets Frankfurt-utstilling. Bosch viser oss hvor det er ledig parkeringsplass.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En liten pute virker kanskje ikke som den største sensasjonen fra en av verdens største bilutstillinger, men for meg var dette en Stor Greie.

Bosch-folket har selvfølgelig også vært med på å kjøre hvileløst rundt i bysentra for å finne en ledig parkeringsplass, eller kjørt inn i et stort parkeringshus de det forkynnes at det fremdeles er 21 ledige plasser – men klin umulig å finne dem.

Dessuten har Bosch et eget program for netting av biler. Det er klart at folk som jobber i den gruppen har lagt merke til europeisk statistikk som forteller at folk bruker i snitt 10 minutter for å finne en parkeringsplass og at de gjerne kjører 4,5 kilometer for å finne et ledig hull.

Les: Ferrari velger Norge

Smart løsning

Statistikere har til og med regnet ut at hvert parkeringssøk koste 1,35 euro – og det er med kontinentale bilpriser.

Bosch har kommet med en løsning som virker befriende enkel i forhold til de mange fancy smarttelefon løsningene vi har sett, veldig ofte presentert av bilprodusenter.

Her har vi en liten pute, omtrent en CD-plate i diameter og ca. 3 cm høy. De kan installeres i garasjegulv eller i gater og veier, og har en sensor om bord som forteller når de har en bil over seg, og en liten batteridrevet sender – der batteriets levetid er ca. 7 år.

På jakt etter ny bil? Sjekk priser og data for alle nye biler som selges i Norge på ett sted hos BilNorge.no

De kan altså monteres uten av man behøver å dra kabler og batteristanden kan leses av utenfra.

Signalene kan selvfølgelig innrettes slik at de forteller om plassen er begrenset for funksjonshemmede, eller om maks parkeringstid bare er ett kvarter, eller om prisen på den spesielle plassen.

Før vi går videre: Bosch påstår at disse putene er ekstremt robuste, tåler tunge busser og lastebiler, piggdekk og snømåkere.

Gikk du glipp av bilutstillingen i Frankfurt? Du finner mer enn hundre artikler i BilNorges store oversikt.

Mulighetene er legio

Signalene fra putene kan så mates inn i et bykart, eller i parkeringsapper, eller til store lysende kart langs gatene, slik at de leverer komplett info om ledig-P-plass i sanntid. De er dessuten smarte på den måten at de leverer data til omfattende og nyttig statistikk.

Ved hjelp av dem kan for eksempel parkeringsoperatører innrette priser etter popularitetstid på døgnet, eller de kan tegne beleggskart slik at trafikken ledes vekk fra overbesøkte områder til områder der det oftere finnes bedre plass.

Det er til og med mulig å reserve en av disse parkeringsplassene på forhånd – og selvfølgelig kan putene også utstyres slik at de kan lede selvkjørende biler automatisk på plass – føyer Bosch til.

Poenget er bare at Bosch viste oss en liten dings med ganske fantastiske muligheter. IAAs minste største nyhet.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder