I FULL FYR: Her er Rune Bjørklunds bil overtent. Foto: Rune Bjørklund

Lys slo seg på - bilen overtent på minutter

(VG Nett) Plutselig slår kupélyset seg på og av igjen. Det begynner å lukte - og i løpet av få minutter opplever Rune Bjørklund at bilen er overtent.

  • Hanne Hattrem

Artikkelen er over åtte år gammel


Mens brannmannskaper er på vei kan ikke Bjørklund gjøre stort annet enn å filme og ta bilder av at den snart fire år gamle Ford Galaxy-modellen brenner opp i voldsom fart.

- Tidslinjen på telefonen viser at det bare tok to minutter fra jeg parkerte og kom meg unna til bilen var overtent, sier bileieren til VG Nett.

Parkerte midt på plassen

Rune Bjørklund var på vei til jobb og skulle parkere i parkeringshuset i Vika i Oslo om morgenen 20. januar. Idet han passerte den amerikanske ambassaden bare noen hundre meter før parkeringshuset, slo kupélyset seg på.

- Etter kort tid slo det seg av og det begynte å lukte brent. Det ble bare verre i løpet av den korte strekningen ned mot parkeringshuset. Da jeg skulle svinge av mot parkeringshuset kom det røyk og jeg valgte å kjøre over på motsatt side der det er en svær parkeringsplass. Jeg turte ikke kjøre mer, sier Bjørklund.

Deretter begynte det å brenne i taket rundt kupélyset, og elektrikeren var snarrådig.

- Jeg parkerte midt på plassen slik at bilen sto unna andre biler og bygninger, kom meg ut og ringte brannvesenet. Det kom først røykdykkere uten slukkeutstyr. Da brannbilen kom var bilen ikke mulig å redde.

Den fire år gamle bilen var i god form og hadde vært på service et par måneder i forveien.

Vil undersøke

- Vi er kjent med den angjeldende saken gjennom media og vår forhandler som fikk tips direkte fra kunden om hendelsen. Vi har sammen med Brannvesenet i Oslo forsøkt å få tilgang til bilen for videre undersøkelser, men foreløpig har det ikke lyktes oss å få tilgang til bilen, sier informasjonsdirektør i Ford Motor Norge AS, Anne Sønsteby.

Ford mistenker ikke at det dreier seg om en modellfeil på Galaxy.

- Vi er ikke kjent med andre tilsvarende saker i Oslo den siste tiden, men vi tar saken svært alvorlig og vil gjøre det vi kan for å forsøke å fastslå årsaken.

VIL UNDERSØKE: Ford Motor Norge vil undersøke hvorfor Ford Galaxy-modellen begynte å brenne. Foto: Steinar Grande.

Svært kort tid

Rune Bjørklund vil gjerne ha svar på hvorfor det tok så kort tid før bilen var overtent.

- Jeg har mange spørsmål, blant annet om årsaken. Tenk hvis dette hadde skjedd idet jeg kjørte inn i Festningstunnelen, for eksempel med to barn i barneseter i bilen. Da kunne utfallet ha blitt svært dramatisk.

Ikke etterforskning

Politiet etterforsker ikke bilbrannen.

- Vi har ikke funnet grunn til å åpne etterforskning fordi vi ikke mistenker straffbare forhold, sier politiførstebetjent Terje Bechmann Dahl, som leder branngruppa i Oslo-politiet.

Oslo politidistrikt får melding om 100-120 bilbranner i året. Av disse er det rundt 25-30 som mistenkes påsatt. Andre årsaker er tekniske feil eller brukerfeil.

Brann- og redningsetaten i Oslo har fått melding om 12 bilbranner hittil i år. I fjor var tallet på utrykning til bilbranner i Oslo 162.

Kan kreve oppgjør

Det er forsikringsselskapet If som har forsikret Ford Galaxyen.

- Når biler brenner på det vi kaller en naturlig måte, altså ikke påsatt, betaler forsikringsselskapet normalt oppgjør til kunden, men går videre til importør eller produsent for å kreve regress dersom vi mener at brannen kan knyttes til en produktfeil, og bilen er innenfor garantiperioden, sier Thor Borge i If. Han har jobbet med blant annet bilbranner i nærmere 26 år.

Han har sett den utbrente Galaxyen som Rune Bjørklund kjørte.

- Det er opp til saksbehandler om vi går videre med et krav mot verkstedet, sier Borge.

BRENNER OFTE: I fjor var det mellom 8 og 25 bilbranner i måneden bare i Oslo. Foto: Rune Bjørklund.

Mer om

  1. Trafikk

Flere artikler

  1. Her brenner bilen - rett ved bensinpumpen

  2. Fem bilbranner i Oslo på kort tid

  3. Ny Tesla i brann - tok fyr i garasjen

  4. Enebolig totalskadet i brann i Oslo – nabohus evakuert

  5. Pluss content

    Elbil-branner: Dette må du vite

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder