FYR HER: Biler selvantenner sjelden, ifølge forsikringsbransjen. Her er imildertid en Tata Nano, som tok fyr i forstedene til Mumbai nylig. Bilen antente på vei hjem fra forhandleren. Foto: AFP

Gjensidige-tall: - Disse bilene brenner mest

(VG Nett) Chevrolet, Chrysler, Renault og Mercedes er bilmerkene som brenner mest, ifølge statistikk fra Gjensidige. Årsakene er mange.

Artikkelen er over ni år gammel

Ifølge tallene brenner Chevrolet-modeller sju ganger så ofte som Toyota-modellene.

Brannfrekvensen for Chevrolet er 49 per 10.000 personbiler i året, for biler som er forsikret i Gjensidige. Toyota har en frekvens på 7, mens snittet er 20, viser oversikten.

SE HELE TABELLEN NEDERST I ARTIKKELEN.

Branntallene omfatter ikke biler som har begynt å brenne etter en forutgående kollisjon eller utforkjøring, eller påsatte branner som følge av svindelforsøk.

Ifølge tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) var det 3.479 bilbranner i Norge i 2009. Det er en økning på 7 prosent sammenlignet med året før, og en økning på 17 prosent sammenliknet med tall fra 2007.

Erstatningsutbetalingen etter bilbranner i 2009 var på 201 millioner kroner. Dette er en økning på 5 prosent fra året før, og en økning på 30,5 prosent fra 2007. Tallene for i år er ikke klare ennå.

Les:Oljelekkasje kan føre til bilbrann.

- Mange årsaker

Fagsjef i Gjensidige Forsikring, Stein Plogvoll, sier til VG Nett at det likevel er en forsvinnende liten andel biler som plutselig tar fyr.

- Det er ikke mange biler som plutselig begynner å brenne. Statistikken omfatter både større og mindre branner. Det kan være bygningsbranner og garasjebranner der mange biler blir berørt på en gang. Vi opplever også noen brannskader, der nedsmelting av ledningsnettet på grunn av overledning er årsaken, sier Stein Plogvoll.

Les:Norske bilister skremmende uvitende om tunnelbranner.

- Påsatte branner i Norge

Senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) Stine Neverdal, har tidligere sagt til VG Nett at de relaterer en god del av bilbrannene til svindel.

- Det er for mange nye biler som brenner på øde strekninger. Vi frykter at noe er relatert til svindel, men noen få bilbranner kan være relatert til tekniske feil ved bilen. Det forekommer også bilbranner i forbindelse med alvorlige ulykker. Forsikringsselskapene jobber mye for å avsløre svindel, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) Stine Neverdal.

BilmerkeBranner pr 10.000 kjøretøyer pr år
CHEVROLET49
CHRYSLER36
RENAULT32
MERCEDES-BENZ32
AUDI31
CITROEN27
BMW25
PEUGEOT23
OPEL22
VW20
FORD20
VOLVO19
NISSAN19
SAAB16
SUZUKI16
MITSUBISHI15
HONDA15
MAZDA13
HYUNDAI11
TOYOTA7
Alle20

TEKST TIL TABELL:

Tallene er gjennomsnitt for 2008 og 2009. Frekvensen er basert på fabrikater med minst 12 branner i løpet av de to årene. Kilde: Gjensidige Forsikring.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder