ØKNING: Syv motorsyklister har så langt omkommet på norske veier i juli, mot én samme periode i fjor. Tidligere denne måneden ble en motorsyklist alvorlig skadet i Trondheimsveien i Oslo. Foto: SCANPIX

Syv ganger økning av MC-dødsulykker

(VG Nett) Over dobbelt så mange personbiler har vært involvert i dødsulykker i juni og juli i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

 • Ole N. Olsen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk er bekymret over utviklingen.

- Det er aldri noe godt signal når disse tallene øker, selv om det er målt over en kort periode, sier Sandberg til VG Nett.

I år har 26 personbiler vært involvert i dødsulykker i juni og hittil i juli, mot 12 i samme periode i fjor. Antall trafikkdrepte i denne perioden har økt til 45, mot 35 i fjor.

Den mest dramatiske økningen er antall drepte på motorsykkel. Statistikken for juli viser at syv motorsyklister har mistet livet på norske veier. Til sammenligning var det én motorsyklist som omkom i samme periode i fjor.

- Ikke en trend

- Hittil i år er det påfallende flere motorsykkelulykker. Det er en dramatisk økning, men hva som er grunnen til det, vet vi ikke enda, sier konstituert sjef Tov Svalas i Utrykningspolitiet.

Ifølge Norsk Motorcykkel Union er ikke dette en klar trend, og generalsekretær Morten Hansen i NMCU peker på andre faktorer som årsak til den dystre statistikken for juli.

- Heldigvis så er det sånn at vi ikke ser at dette er noen trend. Det vi derimot ser, er at det totale antallet MC-ulykker alt i alt går litt ned. Ikke bare dødsulykkene.

Ifølge Hansen har antall ulykker på tohjulinger gått ned fra 700 til 450 de tjue siste årene. Dette til tross for at den norske motorsykkelparken har økt fra 25.000 til 140.000 kjøretøyer.

- En foruroligende utvikling

- Statistikken er litt tilfeldig fordi tallene er så små. En økning fra 6 til 12 drepte på to måneder er ingen signifikant utvikling. Tallene kan dobles en måned med bra vær, fordi da er det flere motorsyklister på veiene. Dersom det er dårlig vær måneden etter, så kan antall drepte bli halvert i forhold til året før, sier Hansen.

NAF tar likevel statistikken svært alvorlig.

- Det er mer enn en dobling. Selv om statistikkgrunnlaget er tynt, så gir det en pekepinn. Det er en foruroligende utvikling, sier Håkon Glomsaker i NAF.

Han mener det er viktig å ta tallene på alvor og etterlyser et uavhengig veitilsyn, som kan pålegge de som holder en vei å sørge for at veien er i en slik tilstand at den er trygg. Glomsaker mener det er flere trafikkfeller på norske veier, som bør utbedres så snart som mulig.

- Når det kommer til vikepliktsulykker, så er det ofte slik at bilførerne ikke ser motorsyklistene. Det kommer en del kommentarer om at motorsyklister må bli mer synlig, men det er også et krav til at bilførerne er oppmerksomme og holder vikeplikten, sier han.

«Alt er elg»

Fjorårets ulykkesstatistikk var den beste siden 1954 her til lands. NAF hadde håpet at utviklingen skulle fortsatt i den positive retningen.

- I det hele tatt har det vært en ulykkesutvikling som ikke er bra, men da skal man ta i betraktning at i fjor det beste året siden 1954. Vi hadde jo håpet at denne utviklingen skulle fortsette, sier Glomsaker.

Sommeren er høysesong for bilferier, og Glomsaker oppfordrer alle som ferdes langs veiene, til å kjøre varsomt.

- Nå i ferietiden er det nok mange som kjører mer enn ellers, og på tungt belastede veier. Hvis man ikke er vant til det, så kan det gå galt, sier han.

Også generalsekretæren i NMCU har en oppfordring til sitt folk.

- Om lag halvparten av ulykkene på MC er «se oss»-ulykker. Ikke tro at du er trygg når du kjører på forkjørsvei, og at biler som skal ut i kryss ser deg. Vær klar med bremseberedskap og full konsentrasjon. Kjør som om alle vil treffe deg. Alt er elg, sier Hansen.

Les også

 1. Bil feid på fjorden av jordras i Sogn og Fjordane

  En person kom seg på land uskadd etter at bilen han kjørte ble feid ut på fjorden av et jord- og steinras på riksvei 609…
 2. MC-fører omkom i Rennebu

  (VG Nett) Motorsyklisten kjørte inn i personbilen bakfra og ble erklært død på stedet.
 3. Fortsatt livstruende for 18-åring etter kollisjon

  Tilstanden er fortsatt livstruende og ustabil for den 18 år gamle kvinnen som ble alvorlig skadd i en frontkollisjon i…
 4. Jente (17) omkom i møteulykke

  En 17 år gammel jente er bekreftet omkommet etter en kraftig møteulykke mellom to personbiler på riksvei 7 ved Sokna i…
 5. Tre personer skadd i trafikkulykke i Saltdal

  Tre personer er brakt til sykehus etter en trafikkulykke i Saltdal i Nordland. Føreren måtte klippes ut av bilen.
 6. Bil truffet av steinblokk - kvinne (53) alvorlig skadet

  (VG Nett) En kvinne er alvorlig skadet og inne til intensivbehandling etter at en steinblokk traff bilen hun i satt i…
 7. Ingen nedgang i trafikkdødsfall

  Til sammen 96 personer mistet livet på norske veier første halvår i år, samme antall som i fjor.
 8. 18-åring døde etter MC-ulykke

  En 18 år gammel mann som kjørte av veien med motorsykkel i Risør søndag kveld, døde mandag av skadene.
 9. MC-fører omkom i kollisjon på Hitra

  En mannlig motorsykkelfører omkom i en frontkollisjon på Hitra i Sør-Trøndelag søndag kveld.
 10. MC-fører omkom i ulykke i Moss

  En mann i 60-åra omkom da en motorsykkel kolliderte med en personbil i Moss i Østfold lørdag ettermiddag.
 11. Mann omkom i bilulykke i Hordaland

  En eldre mann omkom i en bilulykke i Vaksdal kommune i Hordaland fredag kveld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder