TILBAKEKALT: Ford opplyser at i svært sjeldne tilfeller kan det oppstå en oljelekkasje fra motorblokken. Oljen kan havne i motorrommets underskjold grunnet utilstrekkelig luftgjennomstrømning. Oljen kan dermed bli katalysatoren for en brann fordi dette er nært eksossystemet.

Kan potensielt brenne, men får ikke kjøreforbud

Ford tilbakekaller siste generasjon Kuga i begge hybridvariantene. Det kan oppstå brann i motorrommet. Bilen har vært tilbakekalt for brannfare en gang tidligere.

 • Hanne Hattrem
Publisert:

– Vi tar dette svært alvorlig, skriver informasjonsdirektør i Ford Motor Norge til VG.

Hun opplyser at de har blitt gjort oppmerksom på til sammen tre hendelser i Europa med Kuga ladbar hybrid og Kuga hybrid, der en motorfeil har ført til tilløp til brann under panseret.

– Vi har ikke hatt noen tilfeller i Norge og det er ikke utstedt kjøreforbud for bilene.

I Norge dreier det seg om 2883 biler som må inn på verksted for det som beskrives som en raskt utbedring.

Eierne er allerede kontaktet.

Det er ikke første gangen denne modellen blir tilbakekalt for brannfare.

I august 2020 ble eksemplarer produsert før juni 2020 tilbakekalt, skriver Motor.

Da var det en plugg til batterilademodulen som måtte kontrolleres. I ekstreme tilfeller kunne en skadet plugg føre til overoppheting av batteriet, som igjen kunne føre til brann.

Ford Mustang Mach-E.

Hjul kan løsne – frontrute fly av

Det er ikke første tilbakekalling for Ford eller for andre bilprodusenter i det siste. Her er noen av dem:

 • Til sammen 18.000 eksemplarer av elbilen Ford Mustang Mach-E ble tilbakekalt i september 2021, etter at det ble oppdaget at frontvinduet og glasstaket kan lekke eller løsne.
 • Samme bil ble tilbakekalt i juni, i nærmere 50.000 eksemplarer, på grunn av en sikkerhetsfeil. Det er risiko for overoppheting, som kan føre til at bilen ikke vil starte eller at den plutselig kan miste fremdrift. «Stopp trygt nå» vil i så fall vises i instrumentpanelet. Utleveringen av biler ble stanset i påvente av fiks i programvaren.
 • Porsche tilbakekalte nylig elektriske Taycan. Her er det en utsatt ledning under forsetene som kan skades når setene skyves frem og tilbake. Om det skulle oppstå et brudd i ledningen kan beltestrammere og kollisjonsputer bli satt ut av spill.
 • Før Toyota i det hele tatt var kommet skikkelig i gang med å utlevere elbilen bz4X, ble den tilbakekalt. Årsak: Hjul kan falle av! Cirka 5000 biler var utlevert, noen få i Norge. I skarpe svinger eller ved brå oppbremsing kan hjulbolter løsne. Utlevering av biler er stanset og bilen har fått kjøreforbud. Feilen gjelder også tvillingmodellen Subaru Solterra.
 • I mai ble det kjent at Tesla tilbakekaller nærmere 130.000 biler for å utbedre infotainmentsystemet, som kunne overopphetes, også under hurtiglading. Ifølge CNN har Tesla gjennomført syv tilbakekallinger for Model 3 i år og seks for Model Y. Alle utbedringer er gjennomført ved over-the-air-oppdateringer, slik at eierne ikke har måttet oppsøke verksted.
Toyota bz4X.

Tilbakekalles dobbelt så ofte

Det amerikanske nyhetsbyrået Axios har gjennomgått tilbakekallinger og kommet frem til elbiler er overrepresentert når det gjelder feil sammenlignet med biler med forbrenningsmotor.

Årsaken er at elbiler har en rekke nye funksjoner og oftere er utsatt for såkalte periodiske feil, feil som kommer og går og som er vanskelige å forutse.

Ny teknologi som avanserte infotainmentsystemer, fancy dørhåndtak og kjøreassistanse-systemer er også utsatt for feil, skriver Axios.

Publisert:

Mer om

 1. Elbil

Flere artikler

 1. Pluss content

  Disse bilmerkene har flest og færrest feil

 2. Pluss content

  Test av Renault Megane E-Tech: Hå-hå, Renault!

 3. Pluss content

  Test av Tesla Model Y Performance: Det er nesten ikke noe vits

 4. Pluss content

  Elbiltest: Billig nykommer møter bestselgere

 5. Pluss content

  Test av fire ladbare hybrider: Rekordlang rekkevidde!

Fra andre aviser

 1. CNBC: Ford tilbakekaller nesten 50.000 Mustang Mach-E

  Bergens Tidende
 2. Nybilsalget sank kraftig i juli – elbiler dominerer fortsatt

  Aftenposten
 3. Flere vil bygge «Norges første batterifabrikk». Har vi glemt hva disse produserte?

  Aftenposten
 4. Debatt: Reidar kjører fossilbil – for miljøet

  Bergens Tidende
 5. Ny elbil før momsen setter inn? Vi har prøvekjørt seks modeller.

  Bergens Tidende
 6. Dette betyr strøm- og drivstoffprisene for bilkostnadene. Prøv vår nye drivstoffkalkulator.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no