Presidentens yacht ruster «til døde»

Yachten til den amerikanske presidenten Harry S.
Truman kan ende som spiker.

Pål Silberg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hvis ingen i løpet av kort tid kjenner sin besøkelsestid ender Williamsburg, yachten som den amerikanske presidenten Harry S. Truman brukte flittig fra 1945 til 1952, som skrapjern.

Truman brukte yachten så mye at Williamsburg ofte ble omtalt som det «flytende hvite hus». Truman var anonym som president, men det var om bord på Williamsburg mange av etterkrigstidens viktigste beslutninger ble fattet.

150 år siden Lincoln ble skutt: Slik var den nasjonale tragedien

Det var her han diskuterte strategier for å få slutt på Korea-krigen, gjenoppbyggingen av Europa og våpenkappløpet med Sovjetunionen med blant annet Winston Churchill. Truman brukte også båten som feriested og hadde venner om bord på pokerlag.

Ruster opp i Italia

Williamsburg har i mange år ligget i havnen i La Spezia. Den har ikke vært vedlikeholdt. I mange år holdt pumper den flytende. I 2011 prøvde man å selge yachten. Prisen var cirka 75 millioner kroner, men ingen ønsket å kjøpe vraket. I august for et år siden ble det lagt ut en ny agn: En potensiell kunde kunne få kjøpt yachten ferdig restaurert for snaut 500 millioner kroner.

– Det er en rustholk i en forferdelig forfatning. Jeg tror det vil koste minst 100 millioner kroner bare å reparere skroget og overbygget. Slik kommenterte megleren David Seal prosjektet som ble beskrevet som «et sjarmerende restaureringsprosjekt».

Les også: Fant gullskatt på havets bunn

Det var heller ikke i 2014 noen som var interesserte i å kjøpe yachten. Nå har pumpene gitt tapt og deler av yachten liggende under vann. Havnemyndighetene i La Spezia er lei av vrak og vil hugge det opp.

Fått en bulk i sommer? Slik kan du fikse den til brøkdelen av prisen.

Bygd som luksusyacht

Williamsburg begynte en lang og omskiftelig karriere 15. januar 1930. Da leverte Bath Iron Works den 243 fot (74 meter) lange yachten til eieren Hugh J. Chisholm. Han døpte yachten Aras. Aras var utstyr met to dieselmotorer på til sammen 1.100 hester som ga yachten en toppfart på 13,5 knop.

I 1941 kjøpte den amerikanske marinen yachten, utstyrte den med våpen og døpte den om til Williamsburg. Williamsburg ble forflyttet til Reykjavik og fungerte som hovedkontor for de amerikanske styrkene på Island, ble brukt til transport av personell og som eskorteskip. Da krigen tok slutt ble det bestemt at Williamsburg skulle gjøre tjeneste som presidentyacht og erstatte Potomac som blant annet president Roosevelt hadde brukt flittig.

Dwight D. Eisenhower vant presidentvalget i 1952. Eisenhower var om bord i Williamsburg fire dager i mai 1953. Han synes yachten var alt for prangende og ga ordre om at den ikke lengre skulle være presidentyacht. Yachten ble døpt om til Anton Bruun og gjorde i ti år tjeneste som et oseanografisk forskningsfartøy. Etter det forsøkte mange å bruke yachten som flytende restaurant og partyskip, uten nevneverdig suksess og med forfall som resultat.

I løpet av sommeren har garantert flere oppdaget at det er små, brune rustprikker nederst på karosseriet. Les hva det er – og hvordan du enkelt kan fjerne dem.

Sendt til Italia

I 1990 kjøpte en investorgruppe som kalte seg USS Williamsburg Corporation yachten. De hadde planene klare for en restaurering som var anslått til å koste nærmere en halv milliard kroner. Planen var å bygge den om til en luksusyacht med stor passasjerkapasitet. Williamsburg ble flyttet til et verft i La Spezia. Investorene manglet penger, verftet som skulle gjøre jobben gikk konkurs, prosjektet havarerte og eierskapet ble overført til Navalmare i La Spezia.

Til nå er det italienske myndigheter som har stoppet forsøkene på å hugge Williamsburg opp fordi yachten har historisk verdi. David Seal tror imidlertid ikke det vil ta lang tid før myndighetene gir opp ganske enkelt fordi det ikke er stort igjen å redde fra å bli spiker.

Fikk du med deg denne? Derfor er Tesla-eierne så fornøyde med bilen sin – på tross av at de mener den den har flere feil enn andre elbiler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder