FIT FOR FLIGHT: Bjørn Rune Gjelsten prøver å selge sitt privatfly, Falcon 900 EX. Luksusyachten Zita, som var oppkalt etter milliardærens hund, ble solgt for kort tid siden.

FIT FOR FLIGHT: Bjørn Rune Gjelsten prøver å selge sitt privatfly, Falcon 900 EX. Luksusyachten Zita, som var oppkalt etter milliardærens hund, ble solgt for kort tid siden. Foto:FREDRIK SOLSTAD,

Bjørn Rune Gjelsten solgte luksusyachten for 94 millioner

Kjendismilliardæren selger unna - men får ikke solgt privatflyet

Etter få måneder på markedet har allerede Bjørn Rune Gjelsten (58) solgt luksusyachten «Zita». Det eksklusive privatflyet, til 190 millioner kroner, ligger imidlertid fremdeles ute til salgs.

  • Øystein Larsen-Vonstett
  • Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den 145 fot lange (43,6 meter) lange Benetti Vision 2006-modellen ble lagt ut for salg i vår hos luksusyachtmegleren Frasier Yachts.

Skipet ble annonsert til 9,9 millioner euro eller rundt 85 millioner kroner. Gjelsten har eid luksusyachten sin,« Zita», i knappe tre år, og fikk etter det VG erfarer rundt den samme prisen da han solgte den.

Etter det VG erfarer var skipets utropspris da det lå ute for salg hos yactmegleren Y.CO høsten 2012, på rundt 100 millioner kroner.

Det skal ha vært datteren i familien som fikk gjennomslag for navneforslaget på skipet som er det samme som familiens hund. Også på bildene fra salgsprospektet sees «Zita» på en av de mange flatskjermene i skipet.

Hong Kong ny hjemmehavn

Ifølge Superyacht Times skal luksusyachten ha blitt solgt til en klient i Hong Kong. Det skal også være «Zitas» nye hjemmehavn. Ifølge nettstedet for skipstrafikk, MarineTraffic, er yachten nå registrert med navnet «Grand Mariana».

Også kompisen Kjell Inge Røkke (56) solgte sin megaseiler i slutten av desember i fjor. Den 223 fot lange Aglaia hadde vært i milliardærens eie i knappe tre år.

Se alle bildene fra den eksklusive luksusyachten til Gjelsten her:

Eksklusivt privatfly selges for 190 millioner kroner

Like før jul la også Bjørn Rune Gjelsten sitt eksklusive privatfly ut for salg. Flyet, en Falcon 900 EX, skal ha kostet om lag 250 millioner kroner da milliardæren kjøpte det i 2008.

Flyet ligger fremdeles ute for salg til 24 millioner dollar eller rundt 190 millioner kroner.

Det eksklusive privatflyet har en marsjfart på 950 kilometer i timen – oppunder 90 prosent av lydhastigheten – og en rekkevidde på 7.400 kilometer. Det betyr at Falcon-flyet som kan frakte inntil syv passasjerer kan suse over Atlanterhavet uten mellomlanding.

I Kjell Inge Røkkes brev til Aker-aksjonærene tidligere i år, ble det kjent at Aker har etablert et 50/50-eid flyselskap sammen med Bjørn Rune Gjelsten.

– Bjørn Rune foreslo navnet Gjelsten & Aker Air, forkortet G&A Air. Det var lett å si ja til det navnet, fordi i mine øyne er G&A en forkortelse for «General and Administrative Expenses» – kort og godt høytflyvende overheadkostnader, som nå blir halvert, skrev Røkke til aksjonærene.

Formålet med flyselskapet er ikke å slå seg opp innen kommersielle flyvninger, men for å spare kostnader, ifølge Røkke selv.

Les reportasjen og se video fra flyet på VG + (krever abonnement)

Ifølge Kapitals liste over de 400 rikeste er Gjelsten Norges 27. rikeste mann. Han skal ifølge oversikten være god for nesten 5,68 milliarder kroner i 2014.

FIN UTSIKT: Fra skinnsetet i privatflyet sitt titter Bjørn Rune Gjelsten her ned på Aker stadion da han fløy fra Oslo til Molde, for å se Molde-Lillestrøm i fjor høst. FOTO: FREDRIK SOLSTAD/VG Foto: ,

180 graders utsikt

Standardinteriøret i Gjelstens nå solgte luksusyacht «Zita» består av fire gjestelugarer på det nedre dekket. Mannskapet på åtte bor i en avdeling i forskipet med fire, små, doble lugarer og et lite oppholdsrom.

Skipperen har egen lugar på brodekkets styrbord side i tilknytning til styrehuset.

På hoveddekket er det omtrent midtskips en stor hall med en buet trapp ned til gjestelugarene og opp til brodekket. Fra hallen kommer mann inn i en stor salong innredet med diverse sittegrupper.

Beveger man seg fra hallen mot baugen kommer mann inn i eierlugaren. Den består av en rommelig gang med kontorplass og et digert soverom som har utsikt 180 grader gjennom vinduene i overbygget.

VG har vært i kontakt med Bjørn Rune Gjelsten. Han ønsker ikke å kommentere denne saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder