NYE FARGER: Politiet lanserte tirsdag ny merking på etatens nye utrykningsbiler. Merkingen er med på å øke sikkerheten ved varsling .Merkingen skal evalueres etter en prøveperiode. Foto: Scanpix

Se de nye politibilene

Den første prototypen - men uten nasjonalfargene

Det blir fortsatt Norge i rødt, hvitt og blått, men ikke på politibilene. Gradvis skal riksvåpenet og nasjonalfargene bort fra politiets bilpark og erstattes med reflekterende hvitt, gult og sort.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det vil gjøre bilene langt mer synlige i mørket og tilsvarende sikre for våre folk i trafikken, ikke minst ved et ulykkessted, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik til NTB.

Tirsdag presenterte han og kolleger fra politiet i Oslo de to første utrykningskjøretøyene med den nye uniformeringen. Målet er å øke synligheten og sikkerheten i trafikken for politikorpset, i første omgang i Oslo og hos UP.

VGTV: Se de nye politibilene her!

I alt skal seks utrykningskjøretøyer forsøksvis utstyres for synlighetstest med den nye designen.

Etter 24 år i hvitt, rødt og blått vil politiet gå over til selvlysende politibiler i hvitt, gult og svart.

Rakk VM

Dagens feiende flotte design i landets nasjonalfarger - supplert med rikssymbolet med den norske løven - ble belønnet med designpris da den erstattet «svartemarja» i sort og hvitt i 1986, altså for temmelig nøyaktig 25 år siden.

Forventningene internt i politiet er at den nye designen gradvis vil erstatte dagens farger allerede fra neste budsjettår. Men det vil være avhengig av evaluering og konklusjon etter en prøveperiode som skal vare ut året.

Det var et mål for Politidirektoratet at bilene skulle være klare til Ski-VM i Oslo. - Det rakk vi, sier en fornøyd politidirektør.

Flere marjer

Ulike designløsninger for pilotprosjektet er drøftet i Politidirektoratets rådgivende materiellforum. Blant annet vil det bli vurdert nærmere om våpenskjold og sjakkmønster fortsatt skal være med.

Foreløpig er disse elementene borte fra de nyutstyrte bilene.

- Denne merkingen er mest stilren. De fluoriserende fargene er valgt og anbefalt av eksperter for at de skal gi best synlighet. Hvitt vil fortsatt være grunnfargen og svart har vi brukt tidligere. Denne merkingen er også i tråd med EU-standarden og er allerede innført i Sverige, sier Refvik.

Her er tegninger av alle de nye politibilene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder