ØKER I POPULARITET: I fjor kom det over 17.000 nye leasingbiler på veien i Norge, året før over 24.000.
ØKER I POPULARITET: I fjor kom det over 17.000 nye leasingbiler på veien i Norge, året før over 24.000. Foto: Jan Petter Lynau VG

Forbrukerombudet: – Prisen på privatleasing kan øke

BIL, BÅT OG MOTOR

Tusenvis av private som leaser bil gjennom Norges største aktør
innen privatleasing, har skrevet under på en avtale med risiko for prisøkninger.

Publisert:

– VW Møller Bilfinans har sikret seg selv langt bedre enn kundene, sier fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet

Ombudet mener standardkontrakten de bruker er ubalansert i forbrukernes disfavør.

– Forbrukeren inngår en avtale med risiko for prisøkning og endringer, blant annet når det kommer til renter. Møller Bils avtaler åpner for at selskapet kan sette opp leien under avtaletiden, til og med for fastrenteavtaler Det er viktig for forbrukeren å vite hva leasingen kommer til å koste, den skal vare i tre-fire år, og det er snakk om mye penger.

Han påpeker at kontrakten er ubalansert fordi den «gir tilbyderne for gode vilkår og for stor frihet mens forbrukernes vilkår er for strenge».

– Er du for sent ute med betalingen kan Møller heve avtalen øyeblikkelig, mens det for en leietager som vil si opp avtalen kan påløpe mange kostnader. Der dyrt å si opp før tiden, sier Gjedrem.

Etter en større gjennomgang av bransjen i 2006, mente Forbrukerombudet at det var på tide med en ny gjennomgang. Dagens leasingmarked er regulert etter et gammelt lovverk utformet med tanke på blant annet piano- og TV-leie. Privatleasing er også et marked der det har vært stor vekst de siste årene.

Les også: Leasing er bekymringsfritt, men dyrere.

Lemper over risikoen

Forbrukerombudet peker på at Møller Bil skriver i sine avtalevilkår at de kan sette opp renten når det alminnelige rentenivået går opp, for avtalen som ikke er en fastrenteavtale. Men det står ingenting om at renten kan eller skal settes ned når renten går ned. Dette er bare et av eksemplene på ubalanserte vilkår i avtalen. I tillegg kan månedsleien også settes opp på bakgrunn av en rekke andre forhold som «direkte eller indirekte medfører kostnadsøkninger» for Møller. Dette gjelder også for fastrenteavtalen.

– Man kan ikke uten videre lempe risikoen for at egne utgifter øker over på forbrukere. Det må skje en rimelig risikofordeling, sier Gjedrem.

Ombudet har foreløpig tatt for seg leasingavtalene for privatbil hos VW Møller Bilfinans, men regner med å ta for seg hele bransjen for å få til bedre og mer forutsigbare vilkår for dem som leaser bil.

Daglig leder i Volkswagen Møller Bilfinans, Vidar Eriksen, opplyser til VG at de foreløpig ikke har noen kommentarer til brevet fra Forbrukerombudet.

– Vi har mottatt brevet for ikke så lenge siden. Vi skal møte Forbrukerombudet i mai for å gå gjennom innholdet, sier han til VG i en e-post.

Les mer her: Dette koster leasingbulken og andre skader.

Her kan du lese mer om