Tesla er fremdeles på salgstoppen når det kommer til elbiler. Foto: Hanne Hattrem

Elbil-boom: Hver andre kjøpte bil er elektrisk

Annenhver Kari og Ola Nordmann kjøper elektrisk bil. Det viser nye salgstall.

Nye tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) viser at 7428 elektriske biler ble solgt i juni.

Det utgjør 48,8 prosent av totalsalget av nye personbiler, som vil si at omtrent annenhver solgte bil er elektrisk. I mai var tilsvarende tall 35,5 prosent.

– Dette er fantastiske tall som viser at elbilpolitikken fungerer. Det er fordi politikerne spiller på lag med forbrukerne, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

– FANTASTISK: Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening, synes salgstallene for elbiler er fantastiske tall. Foto: VG

Dette er det nest høyeste salget av elbiler i Norge noensinne. Det høyeste salgstallet var i mars, hvor 58,4 prosent av alle nye biler solgt var en elbil.

Flest i Oslo

I hovedstaden ble det solgt 1560 elbiler i forrige måned. Det er en markedsandel på 63 prosent i for Oslo, mot 45 prosent på landsbasis. Det er førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne, Lan Marie Berg, godt fornøyd med.

– Oslo er helt i front på elbil. Tross endringer i bomringen valgte seks av ti nybilkjøpere elbil forrige måned. En av fem passeringer i bomringen er elbil. Det er helt utrolig, og jeg er stolt av at så mange Oslo-folk velger miljøvennlig. Oslo er nå hele verdens elbilhovedstad!

Elbilforeningen mener det er viktig at politikerne fortsetter på linjen de har lagt seg på.

– Hvis politikerne skal nå målet sitt om at hele bilflåten skal være nullutslippsbiler innen 2025, så må de fortsette å ha is i magen, og ikke endre på noen av fordelene med å velge elbil, sier Bu.

Førstekandidat i Oslo MDG, Lan Marie Berg, sier det er viktig for Oslo kommune å tilrettelegge for hjemmelading, da folk flest ønsker det. Derfor har de støtteordning for dette. Foto: Tomm W. Christiansen

Bygger flere ladestasjoner

Oslo kommune skal nå gjøre en større innsats for å bygge flere ladestasjoner, for å kunne ta godt imot alle de nye elbileierne.

Fikk du med deg dette? Går mot ny lov for elbileiere i borettslag: Skal få rett til å lade

– Skal vi holde tritt med den eksplosive elbilveksten trenger vi flere ladepunkter. I år tar vi sikte på å bygge 600 nye ladestasjoner i kommunes regi. Og kommunen har nylig gjort to tiltak for å kunne bygge ladestasjoner hurtigere enn noen gang før, sier Berg.

Det ene tiltaket er et prosjekt i Bymiljøetaten som har fått navnet «Lad i Oslo», og det andre tiltaket er en ny samkjøpsavtale for bygging og drifting av ladestasjoner i hele Oslo.

Testen av store/luksus-elbiler finner du her: Mercedes EQC, Audi e-tron, Jaguar I-Pace, Tesla Model S, Tesla Model X, Nissan e-NV200 (varebil) og Nissan e-NV200 Evalia (personbil).

Testen av små elbiler finner du her. Følgende biler er testet: VW e-up!, Renault Zoe, BMW i3 129 Ah.

Bu i Norsk elbilforening, sier kommunen nå ikke bygger for å holde tritt med veksten, men for å tette på etterslepet av ladepunkter.

– Generelt trengs det langt flere hurtigladere og vanlige ladepunkter i hele landet, avslutter Bu.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder