HER KJØERER EN...trekkvogn med tralle. Tralle er navnet på hengeren, og hengeren kalles også en semitrailer. Det hele kan kalles et semitrailervogntog, eller et vogntog. Foto: NLF

Lanserer tungbil-ordbok

Mange sier feilaktig trailer om lastebil. Men en «trailer» er tilhengeren til en trekkbil - og brukes ofte om trekkbil med semitrailer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hvis du ikke henger med, kan du nå lære hva som er hva.

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) lanserer i neste uke en faktabank og en ordliste, for brukere og kjenner av transportnæringen - og alle som interesserer seg for alt som ruller på hjul og er stort og tung.

Her kan du få svar på hva en «Dolly» eller en «elefantoverhaling» er, eller en forklaring av begrepet «kabotasje» i transportnæringen (se betydningen av disse tre ordene litt lengre ned i saken).

Blir irettesatt

- Det er nok ikke alle som er like interesserte i den nøyaktige betegnelsen på akkurat hva som sperrer veien, så lenge det står noe og blokkerer trafikken i morgenrushet, mener trafikkreporter i morgensendingene til NRK Østlandssendingen, Erik Engen.

Men han vet at hvis han bruker feil betegnelse på tungbilen, gløder telefonen.

- Hvis jeg for eksempel kaller et vogntog for en semitrailer, får jeg høre det. Det er mange yrkessjåfører som lytter til oss. Siden jeg sitter i studio, ser jeg sjelden vogntogene selv, derfor spør jeg lytterne som ringer inn om de kan beskrive det kjøretøyet de ser. Og det er folk flinke til, sier Engen, som har meldt om hendelser i morgenrushet de siste seks årene for NRK Østlandssendingen og før det i P4 og Radio 1 siden 1999.

FÅR HØRE DET: Hvis trafikkreporter i morgensendingene til NRK Østlandssendingen, Erik Engen, bruker feil betegnelse om ulike typer tungbiler, får han raskt tilbakemeldinger. Foto: Knut-Martin Løken/NRK

- Jeg sier trekkvogn med tralle hvis det er det det dreier seg om, altså en trekkvogn med en skivekobling du kan hekte en henger på, en typisk semitrailer. Jeg bruker lastebil med henger om et typisk Rema 1000-vogntog, for eksempel, sier Engen.

Vil du lære deg et godt norsk ord, kan du bruke vogntog eller tungbil. Dette favner de fleste tunge motorkjøretøyene, mener NLF.

Brukerorientert

Ordlisten skal være brukerorientert, ifølge NLF.

- Det vil alltid være diskusjoner om definisjoner og nye ting vil komme til, sier kommunikasjonssjef i Norges Lastebileier-Forbund Kari Brun Ågotnes.

Godstransporten har behov for bedre faktaorienterte plattformer, mener administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Geir A. Mo.

- Ordlisten er et bidrag til å gjøre næringen mer kjent, mindre skremmende og mer faktabasert. De siste års store endringer i norsk transportnæring er konsekvensene av stadig tettere EU-tilpasning. Utenlandske vogntog har 2,5 ganger høyere ulykkesfrekvens enn norske. Folk får med seg dette fordi trafikksikkerhet angår oss alle, sier Moe.

PÅ PRØVE: Modulvogntog er ekstra tunge og lange, og er tillatt i Norge som en prøveordning. Foto: Jackon Isolasjon

Hva er?

Vogntog: Et vogntog består av en motorvogn med en eller flere tilhengere tilkoplet. Det brukes for det meste om lastebiler med tilhenger. Man kan enten ha lastebil med tilhenger eller trekkvogn med semitrailer. Førstnevnte kan innebære to typer tilhengere - slepvogn eller påhengsvogn.

Trekkvogn: Er en kort lastebil som blir brukt til å trekke en semitrailer.

Semitrailer: Tilhenger med en eller flere aksler og som er slik konstruert at en vesentlig del av tilhengerens vekt bæres av en svingskive montert på den trekkende motorvognen.

Modulvogntog: Er et begrep for, ekstra lange og tunge vogntog som har to hengere og i utgangspunktet ikke er tillatt på norske veier. Fra 1. juni 2008 startet en prøveordning for modulvogntog med maksimal lengde på 25,25 meter og med en masse på inntil 60 tonn.

Tralle: Tilhenger i et semitrailervogntog.

Dolly: En kort tilhenger med svingskive som blir dratt av en lastebil, slik at den kan trekke en semitrailer. En Dolly har som oftest boggi for å øke tillatt akseltrykk. Dolly blir som oftest brukt som en del av et modulvogntog. I Norge er Dolly regnet som eget kjøretøy og må ha lys og registreringsnummer, på lik linje med andre tilhengere.

Boggi: Beskriver at minst to aksler på et kjøretøy, vogn eller lignende er plassert maksimum på 1, 79 meter avstand fra hverandre.

Mer fra ordlisten finnerdu her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder