FALLER: Antall bulkeskader i førjulsdagene går kraftig ned, ifølge Gjensidige og Sparebank 1 Forsikring. Foto: GJENSIDIGE

Gjensidige: - Halvert førjulsbulking

Gjensidige har registrert langt færre bulkeskader i dagene før jul 2013 enn året før. Ser man lenger tilbake, har det vært en klar nedgang helt siden 2010.

 • Stella Bugge

Artikkelen er over seks år gammel

Hittil er det til Gjensidige kommet inn 106 skader for 22. desember mot 295 skader på denne datoen i 2012 mens tallene for 20. desember i fjor er 175 sammenlignet med 371 i 2012.

- Alle skader er foreløpig ikke meldt og
22. desember 2012 var på en lørdag - dette påvirker resultatene. Likevel kan vi allerede nå fastslå at førjulsbulk 2013 viste en gledelig stor nedgang, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef hos Gjensidige.

- Det er såpass stor forskjell at det må være noe mer enn tilfeldigheter, legger han til.

Færre bulker

Og sjekker man førjulsdagene fra 2010 og fram til i dag, så ser det ut til at bulkene er for nedadgående.

22. desember for fire år siden ble det notert hele 532 bilskader hos Gjensidige mens bulketallet den 20. desember samme år var 415. Mot altså 175 i fjor.

- Den gledelige utviklingen kan tyde på at dette er mer enn et blaff. Vi håper det er starten på en varig trend der folk er flinke til å være godt forberedt, sier Rysstad til VG.

- Men vi tar ingen ting for gitt, og det er viktig for alle parter å fortsette det evigvarende skadeforebyggende arbeidet, som ikke minst er viktig innen trafikksikkerhetsområdet, legger han til.

I desember har det vært mange dødsulykker på norske veier, det har ikke vært så mange trafikkdrepte i julemåneden siden 2006.

Media har skrevet mye om førjulsbulking og Gjensidige har også drevet en egen kampanje for å få ned tallene.

- Våre erfaringer tyder også på at trafikkmengden denne julen gikk noe ned dagene rett før 24. desember, noe vi også ser igjen på skadetallene. Dette kan skyldes at mange har vært flinke til å gjøre julehandelen ferdig i god tid før jul for å unngå julestresset pluss at vi i år har hatt en svært varm jul, der snø, kulde og vanskelige kjøreforhold har vært fraværende, sier Rysstad.

Også nedgang hos Sparebank 1

Også Sparebank 1 Forsikring har sett en tilnærmet halvering i antall bulkeskader denne julen sammenlignet med 2012. I løpet av 22, 23 og 24. desember har de så langt registrert 98 skader mot 180 i samme periode året før.

- Jeg tror mye av dette har noe med vær og føreforhold å gjøre, det var ganske forskjellig i 2012. Så kan vi håpe at vi når fram med advarslene vi har gitt i desember flere år på rad. Det hadde vært fantastisk, sier Fred Nilsen, fagsjef skadeforebygging hos Sparebank 1 Forsikring.

If hadde ennå ikke fått inn bulketallene for denne julen, men regner ikke med store endringer fra året før.

Og hos Tryg var det per nå ikke mulig å få brutt ned tallene på dager, der er de kun på ukebasis.

- Spennende tall

- Det er spennende tall, og en veldig sterk nedgang på få år, sier Torkel Bjørnskau, forskningsleder for transportsikkerhet hos Transportøkonomisk institutt (TØI), etter å ha fått referert Gjensidiges bulketall for de siste årene.

Han synes det er vanskelig å finne en bestemt årsak til nedgangen.

- Men veldig mange nye biler har ryggekameraer, og det kan ha bidratt litt. Det gjør også butikkenes åpningstider, og hvilke dager julen faller på. Men like fullt ser det ut til å være en jevn nedgang, sier Bjørnskau.

Netthandel?

Han tror kanskje at endringer i selve julehandelsmønsteret kan ha slått ut.

- Kan folk ha handlet tidligere i desember eller kanskje de ikke brukte bilen i samme grad. Veldig mange reiste dessuten til fjells i julen fordi det var så lite snø. Jeg tror også netthandel kan ha bidratt mye. Da får man ikke rushet de aller siste dagene før jul siden folk beregner gode marginer for at pakkene skal komme fram i tide til julaften, avslutter Bjørnskau.

UP-sjefen har ingen forklaring på hvorfor bulketrenden er nedadgående.

- Hvorfor det plutselig er en endring siste årene vet jeg ikke. Men folk kan ha blitt mer forsiktige og aktpågivende i forbindelse med julehandelen, og det er hyggelig det. Men det har vært stikk motsatt når det gjelder alvorlige ulykker, sier Runar Karlsen til VG.

VG skrev den første januar i år at 21 personer har mistet livet på norske veier hittil i desember. Det er mer enn en tredobling fra i fjor og det høyeste tallet på trafikkdrepte i julemåneden siden 2006.

190 mistet livet i 2013-trafikken. Dette er 45 flere enn i 2012, ifølge foreløpige tall fra Statens vegvesen.

Les også

 1. Verste desembermåned i trafikken på syv år

  21 personer har mistet livet på norske veier hittil i desember. Det er mer enn en tredobling fra i fjor og det høyeste…
 2. Promillemålere kan gi falsk trygghet

  To av alkotestene i VGs prøveblåsing viser lavere promille enn politiets egen måler. Du er kanskje ikke kjørbar likevel.
 3. Ekstremt glatte veier på Østlandet - advarer mot å kjøre piggfritt

  Lille nyttårsaften ble preget av utforkjøringer og kollisjoner på Østlandet.
 4. Veidirektøren advarte mot jule-ulykkene

  Like før jul rykket veidirektør Terje Moe Gustavsen ut og sa han fryktet jule-ulykkene.

Mer om

 1. Trafikk

Flere artikler

 1. Verste desembermåned i trafikken på syv år

 2. Ryggeskader for 667 millioner i 2013: Eksperter: Derfor bør du rygge når du parkerer

 3. Hvem har vikeplikt her?

 4. Unngå p-bulk! Slik kutter du risikoen

 5. Pluss content

  Velg riktig forsikring: Spar tusener i året

Fra andre aviser

 1. Nordmenn forsiktige i julehandelen

  Aftenposten
 2. Nordmenn forsiktige i julehandelen

  Fædrelandsvennen
 3. Kalenderen gir butikkene julebonus på over én milliard

  Aftenposten
 4. Nedgang i julehandelen for kjøpesentrene.

  Bergens Tidende
 5. Så mye risikerer du å miste dersom du har uhell på sommerdekk

  Fædrelandsvennen
 6. Flere pakker under juletreet i år

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no