NY VEI: Her fra utbyggingen av firefelts motorvei på E6 fra Vinterbro til Svinesund i 2008. Foto: AFTENPOSTEN

Beskylder regjeringen for bløff om veisatsing

En knapp uke før statsbudsjettet legges fram, anklages regjeringen for å ha bløffet om sin veisatsing.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Bak anklagene står de to største opposisjonspartiene på Stortinget, Høyre og Frp, skriver Aftenposten.

De peker på veistatistikk som viser at Bondevik II-regjeringen bygget mer vei, målt i kilometer, enn Stoltenberg, Navarsete & co. De hevder at de store ordene fra 7. oktober i fjor, da Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete lovte tidenes vei- og jernbanesatsing, absolutt ikke er levd opp til.

- De sier de har brukt mer penger på vei av hensyn til næringsliv og finanskrisetiltak. Men i forhold til sine forgjengere har jo alle regjeringer brukt mer penger. Spørsmålet er om vi har fått mer vei. Og det har vi ikke, sier Høyres Øyvind Halleraker, som mener økte kostnader gjør at det bygges mindre vei for pengene selv om det er bevilget mer penger.

Les også:Frp slakter regjeringens veigrep

Halleraker får støtte fra Frps Arne Sortevik, som mener det må bli slutt på å måle veisatsingen etter summene som ble bevilget i forrige regjeringsperiode.

- Vi må måle den mot hva som er behovet nå, og hva som skjer for å dekke behovet. Det er hvorvidt veistandarden blir bedre som betyr noe for trafikantene, ikke om budsjettet er ti prosent høyere enn i fjor, sier han.

Les også:Navarsete kaller norsk veisatsing «elendig»

Vegdirektoratet har selv ingen oversikt over hvor mange kilometer vei som er under bygging eller som skal bygges.

- Den samlede oversikten har vi ikke. Det finnes ingen statistikk for hvor mye vei som bygges. Vi rapporterer hvor mange kilometer vei vi åpner, men har ikke tall for hvor mye som bygges, sier utbyggingsdirektør Lars Aksnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder