BIKKJA I BAKSETET: Det finnes også seter som kan plasseres i baksetet for mindre hunder. Denne er kollisjonssikret og sikrer kjøreturen for Armani (3). Foto: Marte Vike Arnesen

Påbudt å sikre dyr i bil

(VG) En løs bikkje i bilen kan fort bli til en saftig bot. - Det er en reell risiko som kan få store konsekvenser hvis det går galt, sier stabssjef Runar Karlsen i Utrykningspolitiet (UP).

Stian Fjelldal
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det finnes en egen forskrift for transport av dyr i næringsøyemed, men lovverket sier lite konkret om frakt av private husdyr. Det betyr ikke at man slipper unna om man blir stoppet av politiet og hunden har fritt spillerom i kjørekupeen.

- Dette ansvaret må den enkelte sjåfør ta, og man kan helt åpenbart bli straffet hvis man ser på lett på disse tingene, påpeker Karlsen og viser til paragraf 3 i veitrafikkloven:

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Les:Bruker rester av skogbrann i dashbordet.

Les også:Smartere bil fra Opel.

Katt i hodet

- Ordner man seg slik at man får katten i hodet, så har man forsømt aktsomhetsplikten. Det vil i så fall være snakk om bøter, sier Karlsen.

- Og kan man anta at det kan være årsaken til en kollisjon med eksempelvis kjøretøy i motgående kjøreretning, vil det bety betydelige straffereaksjoner.

Stabssjefen er ikke overbevist om at alle er klar over konsekvensene av å kjøre med dyrene løs i bilen.

- Jeg vil tro at det varierer ganske betydelige mellom den enkelte. Vi kommer til å minne om disse sidene ved sjåføransvaret til våre mannskaper. Vi skal ha et ekstra godt øye til de firebente og om de er godt nok sikret. Det skal vi love.

Les:Bilfabrikant lager møbler.

Fare for ambulansepersonell

UT PÅ TUR: Frøya (6) er en smule nervøs og liker seg best i plastburet når hun er ute og kjører med matfar Jonas Adolfsen (20). Foto: Marte Vike Arnesen

Løse dyr i bilen utgjør en stor risiko.

- Hund på hattehyllen kan bli hund i bakhodet ved bremsing, sier veterinær Hege Dagestad.

Dyr kan også bety trøbbel for redningspersonellet i forbindelse med bilulykker.

- Redde hunder kan forsvare en skadet bil og mennesker mot skumle ambulansepersonell. Dyret kan også komme seg fri og springe rundt i ulykkesområdet.

ALLE TYPER: Border colliene Desteny (4) og Bell (11 md.) i spesialsnekrede bur tilpasset ulike biltyper. Foto: Linn Cathrin Olsen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder