Hovedinnhold

Tror DAB vil gi stor lokalradio-vekst

<p>FORTSATT TILGJENGELIG: NRK tilbyr allerede radiokanaler som kun er digitale, for eksempel Folkemusikk. Digitale radioer opererer ikke med frekvenser, kun navn på stasjoner.</p>

FORTSATT TILGJENGELIG: NRK tilbyr allerede radiokanaler som kun er digitale, for eksempel Folkemusikk. Digitale radioer opererer ikke med frekvenser, kun navn på stasjoner.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Når de riksdekkende radiokanalene går av luften i distrikt for distrikt, vil en rekke «DAB-sinker» søke opp nye stasjoner på FM-båndet – og havne på en lokalradio.

Denne saken handler om:

Det tror både lokalradiobransjen – og NRK.

– Vi forventer masse nye lyttere, i all hovedsak bilførere som ikke gidder eller vil montere DAB, sier produksjonssjef og redaktør for Radio 3 Bodø, Tommy Novik.

Når de riksdekkende radioene går av luften på FM-båndet i Nordland den 11. januar, blir Radio 3 Bodø alene på FM-båndet sammen med konkurrenten FM8000.

– FM-lytterne har ikke noe annet valg en å svitsje over til oss, vi er så å si enerådende, sier han og legger til at økt lytterskare forventes å gi høyere reklameinntekter. Men siden lokalradioen også snart skal på DAB parallelt med at de skal sende på FM, venter det etableringskostnader.

DAB-forvirret? Her er 27 ting du bør vite

– Det eneste tapet er at ikke alle følger med på teknologiutviklingen, og det er jo litt trist.

Rundt to millioner biler har ikke radio med DAB+ i bilen, og nå står optimistiske lokalradioer klare til å ta imot nye ører.

– Vi i lokalradiobransjen tror på lyttervekst. Lokalradioer får større rekkevidde på FM når de nasjonale senderne slås av. Mange av lokalradioene vil også ta i bruk DAB i tillegg til FM, og dermed være tilgjengelig på alle plattformer, sier daglig leder Pål Lomeland i Norsk Lokalradioforbund

Han opplyser at over 180 norske lokalradiostasjoner vil fortsette på FM-plattformen til minst 31. desember 2021. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om lokalradio kan fortsette på FM etter dette.

Les også: Sjekk priser for DAB hos merkevareforhandlerne

Sterkere konkurranse

<p>NYE KANALER: – Det er mest de nye, digitale kanalene som vil fortsette å øke sin oppslutning på bekostning av de etablerte riksdekkende kanalene, radiosjef i NRK Marius Lillelien</p>

NYE KANALER: – Det er mest de nye, digitale kanalene som vil fortsette å øke sin oppslutning på bekostning av de etablerte riksdekkende kanalene, radiosjef i NRK Marius Lillelien

Foto: NRK/Anne Liv Ekroll, NRK

Radiosjef Marius Lillelien i NRK tror de vil tape markedsandeler.

– NRK har i dag en markedsandel på 68 prosent. Den regner vi med går ned i 2017, både fordi vi får sterkere konkurranse med mange flere kommersielle kanaler og fordi NRK går av FM før de kommersielle kanalene de fleste steder i landet, sier han.

De fleste nye biler har DAB+ som standard.

Tror nesten alle vil skaffe seg bil-DAB

FM-båndet slukker i år

De riksdekkende kanalene slutter å sende på FM i år:

* Nordland fra 11/1

* Trøndelag og Møre og Romsdal fra 8/2

* Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland fra 26/4

* Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene fra 21/6

* Østfold, Vestfold, Oslo g Akershus fra 20/9

* Troms og Finnmark fra 13/12

P4 lanserer to helt nye riksdekkende digitale radiokanaler den 11. januar.

Markedsdirektør Charlotte Førli i P4 er ikke bekymret for en varig nedgang i antall lyttere.

– Vi har informert og tilrettelagt for det digitale radioskiftet i en årrekke og tror at det tar mer enn et teknologiskifte for å endre trofaste lyttervaner.

Les: Test av 8 DAB-radioer til hjemmet (VG+)

Kanalen har i snitt hatt 1,1 millioner daglige lyttere de siste 10 årene, opplyser hun.

P4 tror de fleste vil skaffe seg DAB i bilen.

– I digitalradio-undersøkelsene i tredje kvartal svarte kun tre prosent at de aldri kommer til å skaffe seg DAB i bilen, sier Førli.

Det er flere gode alternativer til DAB i bilen. Det er mulig å høre riksdekkende radio via apper eller på internett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor