Hovedinnhold

GM overrasket med elektrisk luksusbil

Vil få slutt på «rekkevidde-skrekken»

LUKSUS-ELEKTRISK: General Motors' vise-styreformann Bob Lutz overrasket med å vise konseptbilen Cadillac Coverj. Foto: Hanne Hattrem
LUKSUS-ELEKTRISK: General Motors' vise-styreformann Bob Lutz overrasket med å vise konseptbilen Cadillac Coverj. Foto: Hanne Hattrem
DETROIT (VG Nett) En elektrisk bil i luksusklassen skal vise amerikanerne at fremtiden er elektrisk - og at de kan bli kvitt «rekkevide-skrekken».

Denne saken handler om:

FAKTA OM BILKRISEN

  • USAs tre store bilprodusenter General Motors (GM), Ford og Chrysler ba tidligere i høst Kongressen om en redningspakke for bilindustrien.
  • GM og Chrysler sier begge at de trenger 7 milliarder dollar innen utgangen av året. GM sier også at selskapet trenger ytterligere 4 milliarder tidlig neste år, samt en kredittramme på 6 milliarder.
  • Ford har likviditeten i orden for øyeblikket, men selskapet sier det trenger tilgang på en kreditt på 9 milliarder dollar.
  • 21. november avviste Kongressen å gi bilindustrien et nødlån på 25 milliarder dollar og ga produsentene en frist på to uker til å legge fram nye og bedre planer for omstrukturering.
  • Representantenes hus i den amerikanske Kongressen vedtok 11. desember å gi 14 milliarder dollar i lån til bilindustrien, men forslaget ble nedstemt i Senatet dagen etter.
  • USAs regjering vil gi bilindustrien opptil 17,4 milliarder dollar i lån. Pengene skal tas fra krisepakken på 700 milliarder dollar som ble bevilget for å redde finansinstitusjoner tidligere i høst.

Kilde: NTB

Bilkjøpernes angst for tomt batteri - navnsatt av General Motors vise-styreformann i General Motors, Bob Lutz som "range anxiety" - skal i fremtiden bli en saga blott.

Det elektriske drivsystemet som General Motors kaller «Voltec», teknologien fra den tidligere viste elbilen Volt, er hjørnestenen i den nye konseptbilen fra Cadillac.

Les også:Ny Mercedes avduket i natt.

Les også:Har sprøytet over 40 milliarder kroner inn i den kriserammede bilgiganten General Motors (GM).

Lager strøm

Bilen kan kjøre 40 miles (drøye 60 kilometer) kun på strøm. Når den går tom, kan bilen lades fra en liten hjelpemotor som trår til og lager strøm nok til å kjøre rundt 160 kilometer til.

Bilene med systemet kan også lades fra strømnettet.

Konseptbilen Converj bygger på en velkjent Cadillac-modell, men med ny kupe-design. Selv om det er en elbil, er det ikke noen sparebil, understreket Lutz. Det er en modell fra flaggskip-merket til General Motors, og skal ha alt det en luksusbilkunde ønsker.

Det ble ikke sagt noe om dette er en bil som kommer i produksjon.

Les også:Bush gir General Motors og Chrysler 17 milliarder i lån.

Mer elektrisk

Luksuskupeen er en ny bil i den elektriske rekken som General Motors planlegger for fremtiden.

- Luksusbiler kan være elektriske, og elektrisk bil kan være luksus. Teknolgien er et bevis på at dette selskapet kan, sa Lutz da overraskelsen kjørte inn på podiumet i Cobo Arena på bilmessen i Detroit i dag søndag ettermiddag norsk tid.

Cadillac Converj Conecept:
Fireseters kupe.
Elektrisk bil med utvidet rekkevidde i form av en liten motor som lager strøm.
Har samme teknologi som er vist i elbilen Chevrolet Volt.
Toppfart 160 km/t.
Litium-ion-batterier.

Norsk Ford-topp:- Bilkrisen vil gi bedre og billigere biler.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor