Hovedinnhold

Test av Toyota Land Cruiser: Arbeidshesten

Det er en grunn til at Toyota Landcruiser ofte er avbildet i deler av verden hvor veiene nesten er ufremkommelige.

Denne saken handler om:

FAKTA

Merke: Toyoyta

Modell: Land Cruiser

Kategori: Luksus-SUV med firehjulstrekk, med terrengegenskaper

Prisklasse: 722.600 – 1.558.900 kroner

OM TESTEN: Testen er kjørt i vanlig bruk, og vurderingene er gjort av VGs bilmedarbeider Øystein Larsen-Vonstett og Audun Bergerud og Dag Edvardsen fra NAF Testteam.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken og importørene. Priser er uten leveringsomkostninger.

Arbeidshesten takler de mest ekstreme forhold.

Det er likevel ikke nok til å vinne en test i et land hvor kjøring i terreng er forbudt og veinettet ennå ikke er så dårlig at disse egenskapene blir altoverskyggende.

Det oser grovarbeider av nye Toyota Land Cruiser. Klassikeren er blitt både mer linjelekker og slank sammenlignet med forgjengeren.

Der hvor Land Rover Discovery 4 er raffinert og luksuriøs er dette en praktisk arbeidskamerat. Den 173 hestekrefters firesylindrede dieselmotoren i den svære bilen jobber hele tiden som besatt i 80-sonen. Automatgirkassen skifter til tider frenetisk opp og ned for å holde farten ved like. Stort mer ulike biler i samme segment og prisklasse finnes knapt.

Les testen av Land Rover Discovery 4 her.

Alle biltestene finner du her.

Se store bilder fra testen i terrengbane.

Svak på interiør

Land Cruiseren er heller ikke noe å skryte av interiørmessig, tatt i betraktning at dette er en personbil som koster fra drøye 700.000 kroner og oppover. Den rimeligste varebilvarianten med automatgir starter på 500.000 kroner.

Her er det klassisk Toyota fra a til å. Det er når du skal frem på dårlig underlag du forstår hvorfor arbeidshesten er en varebilfavoritt blant håndverkere landet rundt. I hellinger på godt over 30 grader og hvor det er store mengder løssnø og isete områder drar den seg resolutt opp.

I motsetning til hos den engelske konkurrenten er det bare tre enkle knapper å forholde seg til. Lavgirknappen, nedoverbakkeassistenten og låsingen av firehjulstrekket. Glem alle fiksfakserier som konkurrenten er utrustet med.
Nedoverbakkeassistenten gjør at bilen gasser og bremser av seg selv.

Artikklen fortsetter under bildet.

Foto: VG Design
Foto: VG Design


Irriterende

Plassmessig når heller ikke Land Cruiseren opp i dette selskapet. Ifølge de offisielle bagasjemålene er den som femseter mindre enn halvparten så stor bak som Discoveryen.
Helhetsinntrykket trekkes ned av irriterende detaljer som en defroster som ikke evnet å holde vindusduggen borte i seksten minus og en altfor liten vindusvisker bak.

Toyota Landcruiser er likevel et godt kjøp. Bilene er med god grunn svært populære på bruktbilmarkedet. Spesielt som varebil er det grunn til å tro at dette skal være lettsolgt

Her er våre vurderinger:

Førermiljø:
Interiørmessig er ikke dette noe spesielt å skryte av, tatt i betraktning at dette er en bil som koster drøye 700 000 kroner og oppover. Det er enkelt funksjonelt og fremstår som litt simpelt sammenliknet med Discoveryen. Sikten ut bakruten (når dette blir møkkete) blir begrenset av en altfor liten vindusvisker i bakruten. Varmeapparatet i VGs eksemplar fungerte heller ikke optimalt. Det måtte stå på maks effekt for å ta unna duggen i bilen på VG og NAFs landeveiskjøring. Forsetene er heller ikke helt optimale å sitte i.
Bilen er heller ikke like godt støyisolert som konkurrenten.

Kjøreegenskaper:

Det er i terrenget denne bilen virkelig innfrir hundre prosent. Her takler den praktisk talt alt av utfordringer. På veien blir det for mye støy. Automatgirkassen jobber hektisk for å holde farten oppe. Den er presis og grei på rattet, men ikke like god som konkurrenten.

Familiemiljø:
Et bittelite bagasjerom trekker ned denne bilen som fem seter. Også som varebil kan den by på langt mindre plass enn konkurrenten.

Miljø:
Med et utslipp på like over 200 gram/km er denne blant de bedre i denne i utgangspunktet miljøfiendtlige klassen.

Sikkerhet
Denne bilen er ikke krasjtestet av EuroNCAP.

Biløkonomi:
Ikke helt optimalt å selge en Toyota med nybilpris på 7-800 000 kroner. Men merket holder seg ekstremt godt, generelt sett, på bruktbilmarkedet. Varebilene er også meget populære med lite feil.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor