Hovedinnhold

Test av Peugeot RCZ: Budsjettracer

LINJELEKKER: Peugeot RCZ brukte bare to år fra den ble presentert som konseptbil til den ble serieprodusert. Det synes. Foto: Eivind Griffith Brænde
LINJELEKKER: Peugeot RCZ brukte bare to år fra den ble presentert som konseptbil til den ble serieprodusert. Det synes. Foto: Eivind Griffith Brænde
Med et utseende fra en annen verden kommer garantert Peugeots nye RCZ til å vekke oppsikt. Og resten av pakka er nesten like bra.

Denne saken handler om:

To bobler i glasstaket for å få plass til hodene i det trange baksetet, og en offensiv og fremoverlent kupeoverbygging.

RCZs eksteriør er mildest talt spesielt.

Den kan kanskje best sammenlignes med Audis noe dyrere TT. Også Volkswagen Scirocco kan by på noe av det samme, både på veien og utseendemessig.

VG og NAF har prøvekjørt den sportslige kupeen. Stor trekkraft

Stor trekkraft

Vårt testeksemplar var utrustet med en 163 hestekrefters dieselmotor. Her er det mye trekkraft allerede fra lave turtall.

Les alle VGs biltester her

Den kortstegede manuelle sekstrinns girkassen skyver bilen av gårde. 0-100 går unna på 8,2 sekunder.

RCZ vil også bli lansert med en 156 hestekrefters 1,6 liters bensinmotor. Det er en vel så spennende motor til denne bilen. Her har PSA fått hjelp av BMW til å lage motoren, som også kommer med 200 hk etter hvert. Prisen blir også noe lavere med 156 hk bensin; 369 900 kroner mot 394 900 kroner for den rimeligste dieselvarianten.

Testen fortsetter under tabellen

Sportslige fjæringer og meget god kontakt med underlaget gjør RCZ til en underholdende og sprek bil å kjøre.

Det er på litt dårligere underlag den ikke er like bra. Da blir det vel mye risting i det stive understellet.

Interiøret er nærmest identisk med det du finner i Peugeot 308 kabriolet som ble lansert i fjor. Det vil si oversiktlig og bra, men med litt mange knapper og brytere. Fra førerplass har du god sikt og bra kontroll rundt bilen. Førersetene er litt harde og kunne hatt bedre sidestøtte, men er helt innenfor det akseptable.

Bagasjerom er på denne type biler nærmest et ikke-tema. Audi TT og VW Scirocco har rundt 290 liter plass med bakseteryggene oppe. Peugeoten, som er hele 12 centimeter lengre enn TT, kan skilte med «hele» 321 liter, som slettes ikke er verst. Slår du ned bakseteryggen får du 560 liter opp til vinduskarmen.

Bedre på pris

Det er, som så ofte i disse bilene, ikke spesielt mye plass i baksetet.

Men de to boblene i den enorme bakvinduet og et smart innsteg gjør faktisk at folk under 175 cm kan sitte her på kortere turer.

Testen fortsetter under bildet

KULER I VINDUET: To kuler i bakruten skal gjøre sittekomforten for normalt høye folk i baksetet litt bedre. Foto: Eivind Griffith Brænde
KULER I VINDUET: To kuler i bakruten skal gjøre sittekomforten for normalt høye folk i baksetet litt bedre. Foto: Eivind Griffith Brænde

Det er mer enn det som kan sies om enkelte av konkurrentene.

Det store spørsmålet er om det oppsiktsvekkende ytre er nok til å få potensielle Audi TT-eiere til å velge den noe billigere RCZ. Med en 1,8 liters bensinmotor slår nemlig tyskeren den nye franskmannen på de fleste tekniske dataene som går på prestasjon.

Men på pris og utseende er det naboen i sør som går vinnende ut av den duellen.

+ Lekkert design,morsom å kjøre, fin pris

- Mye risting på dårlig underlag

VGs vurdering

Førermiljø:
Ikke mer enn grei sittekomfort i forseter, bra sikt rundt bil til å være kupe.

Kjøreegenskaper:
Sportslig morsom og underholdende. Best og billigst med bensin.

Familiemiljø:
Grei komfort i baksetet selv om det naturligvis er veldig trangt. Det finnes imidlertid de som er verre. God bagasjeplass til å være i denne klassen.

Miljø:
Bra men ikke best. TT presterer bedre og forbruker det samme som bensin. Som diesel slipper den ut like mye som TT med firehjulstrekk.

Sikkerhet:
Er ennå ikke krasjtestet. VG gir derfor ikke delterning.

Biløkonomi:
Grei innkjøpspris. Ifølge NAFs Autoindex-undersøkelse er Peugeots eiere under gjennomsnittlig fornøyd med bilene sine. Hvordan vil en slik bil holde seg i pris som bruktbil?

Gjennomsnitt poengscore: 4,6

MER TRADISJONELL: Innvendig er ikke Peugeot RCZ like spennende. Foto: Eivind Griffith Brænde
MER TRADISJONELL: Innvendig er ikke Peugeot RCZ like spennende. Foto: Eivind Griffith Brænde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor