Hovedinnhold

Slik fjerner du duggproblemet

NULL SIKT: Dugg på innsiden av ruten kan unngås dersom du vasker bilens rute på innsiden jevnlig. Foto: Rolf Jarle Ødegaard
NULL SIKT: Dugg på innsiden av ruten kan unngås dersom du vasker bilens rute på innsiden jevnlig. Foto: Rolf Jarle Ødegaard
Med en klut og litt salmiakkvann løser du mye av problemet med dugg på ruten i vinter.

Denne saken handler om:

- Vasker du ruten din innvendig med varmt vann og salmiakk fjerner du fettfilmen og fukten får ikke satt seg. Da unngår du også at du må skrape innsiden av ruten på morgenen, sier NAFs kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen.

Aircondition og varme

Flere steder i Norge er det varslet snø og lokalt vanskelige føreforhold i dag og de neste dagene. NAFs ekspert mener at mange av de vanligste vinterlige utfordringene kan løses med såpe og varmt vann.

- Dugg på innsiden av ruten kommer fordi det er fukt på innsiden av bilen. Det akutte problemet må i alle fall ikke løses med å fjerne fukten med hånden. Den er full av fett og gjør at fukten bare får enda bedre feste dagen etter. Bruk aircondition på full varme og rull ned ruten litt for å slippe ut fukten, sier den erfarne bilmannen til VG.

Foruten en skikkelig vask råder han også deg til å børste av deg snø og annen fukt og ikke dra dette med deg inn i bilen.

ANDRE BRA MIDLER ENN SALMIAKK?
DEL DINE TIPS FOR KLAR FRONTRUTE BÅDE INNVENDIG OG UTENPÅ I KOMMENTARFELTET.

Trafikkfilm

- Etter en svært fuktig høst kan det også være at mattene i bilen er fuktige og må tørkes skikkelig, sier han til VG.

Med vinteren kommer også salting av veier, noe som igjen kan resultere i fettete dekk med dårligere gripeevne og en tynn trafikkfilm på frontruten som ikke fjernes med spylevæske.

Også her kan vann og såpe gjøre vinterbilen sikrere.

- Du bør vaske slitebanen i dekket minst en gang i uken i vintersesongen. Spray på litt dekkrens og skyll av etter et par minutter med glovarmt vann, eller bruk zalovann og skyll det godt av. Du vil bli overrasket over hvor mye bedre dekket fester seg når det er rent sier Engebretsen.

Fettfilmen på ruten fjerner du enkelt ved å bruke et halvt eple, en sitron eller noe annet med syre.

- Smør det utover frontruten og fjern det så med spylevæsken. En halv liter med cola kan også gjøre samme nytten, sier NAFs bilholdsekspert til VG.

LES: Mindre dugg med riktig bruk av klimaanlegget.

EKSPERTENES TIPS: Slik fjerner vi trafikkfilmen.

LESER DU DENNE SAKEN PÅ MOBILEN? HER FINNER DU FLERE BILNYHETER.

HER ER VG NETTS BILSIDE PÅ FACEBOOK - KLIKK LIKER, OG VI OPPDATERER DEG
Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor