Hovedinnhold

UP-sjefen reagerer kraftig på bussjåførens mobilsjonglering

(VG Nett) Her får UP-sjef Runar Karlsen se videoen av bussjåførens mobilbruk.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Jeg tror ikke jeg har sett akkurat dette her før. To mobiltelefoner, en i hver hånd, aktiv tasting, bytting av telefon og sjåføren som slipper rattet. Dette er rett og slett livsfarlig, sier Karlsen.

Filmet av passasjer

Det var fredag ettermiddag Odd Morten Rudihagen (53) filmet bussjåføren som med en mobiltelefon i hver hånd styrte en full buss på E18 utenfor Tønsberg til tider bare med underarmene.

- Rundt Drammen bretter bussjåføren ut et papir på rattet og krysser av på noe som ser ut som passasjerlister. Men det skulle jo bare bli verre, forteller Rudihagen til VG.

Det var på Lavprisekspressen fra Oslo til Stavanger det hele utspilte seg.

HODERYSTENDE: UP-sjef Runar Karlsen minner om at det ikke du skal fjerne blikket fra veien mange sekundene før det kan bli livsfarlig. Foto: MATTIS SANDBLAD
HODERYSTENDE: UP-sjef Runar Karlsen minner om at det ikke du skal fjerne blikket fra veien mange sekundene før det kan bli livsfarlig. Foto: MATTIS SANDBLAD

BAKGRUNN: Her kjører bussjåføren med en mobil i hver hånd

Nesten full buss

- Jeg hadde litt vondt i magen av sjåførens fokus. Mellom Tønsberg og Sandefjord, hvor det er ganske kaotisk med mye vegarbeid, dras to mobiler opp. Med én i hver hånd, og nesten full buss, taster og leser bussjåføren på begge mobilene i 60-sonen.

Rudihagen bestemmer seg for å dokumentere det hele. Videoopptaket hans varer i nærmere 50 sekunder.

Her kan du se hvordan bussjåføren vekselsvis leser og taster på telefonene, som forblir i hendene i lengre perioder. Innimellom er begge hendene opptatt med mobiltelefonene og bussen styres med underarmene. Mobiltelefonene blir også flyttet fra en hånd til en annen flere ganger i løpet av klippet.

Onsdag kveld hadde busselskapet Lavprisekspressen ikke snakket med sjåføren ennå.

- Dette er en sjåfør som kjører deltid for oss, og som ikke er i trafikk nå og ikke har planlagt kjøring de nærmeste dagene, sier Espen Hveem, markedssjef i selskapet, til VG.

- Ønsker å få hennes versjon

Også en annen medpassasjer reagerte på kjøringen. Han sier til VG at han overhørte at sjåføren ringte opp noen fra mobilen for å få Rudihagen kastet av bussen fordi sjåføren oppfattet ham som truende.

- Sjåføren ønsket at han skulle bli tatt av bussen i Sandefjord. Han var ikke truende. Det ble bare latterlig. Det var sjåføren som hadde gjort noe feil. Det var sjåførens ansvar, sier Tor Egil Hansen.

SJOKKERT: Markedssjef i Unibuss ekspress, Espen Hveem, sier mobilebruken til sjåføren ikke kan forsvares. Foto: MATHIAS JØRGENSEN
SJOKKERT: Markedssjef i Unibuss ekspress, Espen Hveem, sier mobilebruken til sjåføren ikke kan forsvares. Foto: MATHIAS JØRGENSEN

Busselskapet var onsdag kveld ikke informert om påstanden om at busjåføren skal ha truet med å sette av passasjeren som filmet det hele.

- Jeg har ingen kommentar til dette siden det er en pågående personalsak. Vi ønsker å få hennes versjon etter en samtale. Vi tar dette ekstremt alvorlig og ønsker å gjøre dette formelt. Norsk lov og sikkerhet setter vi i høysetet, sier Hveem.

VGTV: Kjører full buss på E18 med én mobil i hver hånd

UP-sjefen: Førerkortbeslag på stedet

Uten å kjenne alle detaljene i saken mener Karlsen at en slik oppførsel av en bussjåfør med full buss på en trafikkert vei ville ført til at sjåføren hadde mistet førerkortet.

- Det er naturlig å tenke seg at dette hadde ført til førerkortbeslag på stedet. I tillegg hadde det resultert i en anmeldelse.

Bøtenivået ligger da på mellom 5000 og 15.000 kroner. Det kan også idømmes opptil et års fengsel for brudd på vegtrafikkloven.

Ifølge Karlsen er det spesielt alvorlig at tastingen skjer av en bussjåfør.

SKREMMENDE: På Odd Morten Rudihagens videoopptak kan du se hvordan bussjåføren vekselvis leser og taster på to mobiltelefoner. Opptaket varer i cirka 50 sekunder. Foto: ODD MORTEN RUDIHAGEN / 2200 LESERBILDE
SKREMMENDE: På Odd Morten Rudihagens videoopptak kan du se hvordan bussjåføren vekselvis leser og taster på to mobiltelefoner. Opptaket varer i cirka 50 sekunder. Foto: ODD MORTEN RUDIHAGEN / 2200 LESERBILDE

Gikk til VG

- En full buss har et betydelig større fare- og skadepotensial hvis først ulykken er ute. Det kan veldig lett skje ved denne type kjøreatferd.

Passasjer Rudihagen sier han går til VG etter at politiet i Oslo hverken hadde kapasitet til å ta i mot anmeldelse eller se videoen. De ba han i stedet å sende en anmeldelse til dem.

Det lyktes ham heller ikke å nå frem til noen i Lavprisekspressen eller Unibuss som kunne behandle saken.

Anmeldelsen ble sendt av Rudihagen torsdag.

- Det er ikke hyggelig å gå til anmeldelse og jeg er ikke ute etter noen, men når du viser så lite respekt for passasjerene blir jeg provosert. Det må kanskje en ulykke til for at næringen skal våkne, sier Rudihagen.

- Burde fått anmeldt

UP-sjefen synes Oslo-politiet burde tatt imot denne anmeldelsen.

- Dette burde han fått anmeldt. Dette er en grov overtredelse. Slik jeg forstår det har han ikke blitt avvist i Oslo, men blitt bedt om å fylle ut en anmeldelse selv. Det forstår jeg blir litt ugreit med en video og det hele. Samtidig ønsker jeg ikke å kritisere Oslo-politiets rutiner. Jeg tar selv kontakt med han og Oslo slik at han får levert inn en anmeldelse, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Les også: 2. mai kommer det nye regler for bruk av mobil i bil - her er de.Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor