Hovedinnhold

Tatt på fersken med videoutstyr tapet til kroppen under teoriprøve

GODT UTSTYRT: Dette utstyret var tapet til kroppen på førerkortkandidaten på Lillestrøm fredag formiddag. Foto: Elisabeth Solberg
GODT UTSTYRT: Dette utstyret var tapet til kroppen på førerkortkandidaten på Lillestrøm fredag formiddag. Foto: Elisabeth Solberg
(VG Nett) Å jukse på teoriprøven når stadig nye høyder. Fredag fikk Lillestrøm trafikkstasjon besøk av en mann som hadde tapet videoutstyr til kroppen i et forsøk på å jukse seg gjennom teoriprøven.

Denne saken handler om:

Tilsynelatende var det en helt vanlig 21-åring som dukket opp på Lillestrøm trafikkstasjon i formiddag for å ta teoriprøven. Men skanneren de har installert på forværelset viste noe annet.

- Den fanget opp signaler fra et kamera, og begynte straks å pipe idet mannen fikk satt seg ned i prøvelokalet, sier Elisabeth Solberg, fagleder på merkantil trafikkdata på Lillestrøm.

Har du vært borti noe lignende? Tips oss! 

Forklarte seg dårlig

Mannen hadde altså installert en form for spionkamera som stakk ut av et knapphull. De ansatte skjønte fort at noe var galt. Mannen fikk gjennomføre prøven, men kom ikke mye lenger enn det.

- Våre ansatte tok seg av han når prøven var ferdig. Han forklarte seg veldig lite, og var i tillegg ganske dårlig i norsk, sier Solberg.

De vet dermed ikke hva mannen skulle med utstyret, annet enn at han tydeligvis ønsket å overføre lyd og bilde.

- Vi vet ikke hvor han ønsket å sende dette, men vi sjekket området for andre personer. Det var tre andre som oppholdt seg i lokalene våre, men de forsvant raskt, sier hun.

Ikke den første

Dette er ikke første gangen Lillestrøm trafikkstasjon oppdager juks ved stasjonen. I 2008 hadde de en tilsvarende episode da andre i prøvelokalet oppdaget at en person i rommet hadde en slynge rundt halsen.

- Det var etter denne episoden vi skjønte at noe måtte gjøres. Derfor kjøpte vi inn en skanner som fanger opp elektroniske signaler. Man må følge med og være våken hele tiden, det er helt sikkert, sier Solberg.

Hun synes det er trist at noen velger å bruke så mye energi på juks.

- Man burde heller bruke tiden sin på å lære seg det man trenger for å bestå teoriprøven.

LES OGSÅ: Bestod prøven- etter 950 forsøk

Hos Veidirektoratet er de kjent med at personer forsøker seg på juks, både ved teoriprøven, men også den praktiske førerprøven.

- Noen prøver seg med «stand-in» personer under førerprøven og har med falske ID-kort. Derfor sjekker vi nå dette veldig grundig. Andre har også prøvd seg med propper i øret som de skjuler med høyhalsede gensere, sier seniorrådgiver i Veidirektoratet, Bente Nygren.

Ikke bra for trafikksikkerheten

Ifølge Nygren er stasjonene rundt omkring i landet blitt svært oppmerksomme på problemet, men hun synes ikke noe om at folk tyr til slike grep.

- Det er skremmende og tenke på at noen har dette som profesjon. Alt i alt er dette svært uheldig for trafikksikkerheten, sier hun.

21-åringen på Lillestrøm ble tatt hånd om av politiet, men ble senere løslatt. Lillestrøm trafikkstasjon kommer nå til å anmelde forholdet og har sendt saken til sin jurist.

Bestod han prøven?

- Nei du, det gjorde han ikke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor