Hovedinnhold

Stanset ukontrollerbar Toyota i 140 km/t

Ny motgang for Toyota med Prius ute av kontroll

(Vg Nett) James Sikes opplevde marerittet på motorveien da han mandag mistet kontrollen på sin Toyota Prius.

Denne saken handler om:

61 år gamle James Sikes kjørte bilen da gasspedalen låste seg og bilen akselererte av seg selv til 140 kilometer i timen uten at han kunne gjøre noe.

Mens han snodde seg inn og ut mellom biler på motorveien, ringte han desperat politiets nødtelefon, og en patruljebil la seg ved siden av ham.

Over høyttaler fikk Sikes instruksjoner om å bruke både håndbrekk og brems og forsiktig få farten ned før han slo av tenningen. Deretter la politibilen seg foran Toyotaen og stanset den, støtfanger mot støtfanger.

Toyota sender nå ingeniører til San Diego for å undersøke Priusen som kom ut av kontroll på en motorvei i California mandag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STANSET: Snarrådige politimenn brukte sin egen tjenestebil til å stanse denne bilen, en Toyota Prius, da gasspedalen hang seg opp. Foto: Reuters
STANSET: Snarrådige politimenn brukte sin egen tjenestebil til å stanse denne bilen, en Toyota Prius, da gasspedalen hang seg opp. Foto: Reuters

Facebook:Bilinteressert? Følg VG Nett Bil og Motor!

-Mistenkelig

Espen Olsen informasjonssjef i Toyota, synes hendelsen virker svært lite sannsynlig.

- Det er tre uavhengige systemer som skal ha sviktet på likt. For det første skal det være mulig å bremse på vanlig måte. For det andre kan man sitte bilen i fri og la den stoppe av seg selv. For det tredje skal det være mulig å trykke inn start/stopp-knappen. At alle disse tingene svikter på likt, synes jeg er svært mistenkelig. Vi skal likevel ikke være for bastante før de endelige undersøkelsene er klare, påpeker Olsen.

Ikke tilbakekalt modell

Toyota Priusen som James Sikes kjørte, er 2005-modell, og ikke omfattet av tilbakekallingen, som kun gjelder den nyeste Prius-modellen, fra 2010.

Tilbakekallingen på den nye modellen er som følge av en feil på bremsesystemet, som gir ujevn nedbremsing på ujevn eller glatt veibane når ABS-bremsene er aktivert. Ved normal bremsing og ved nødbremsing skal bremsevirkningen være like god.

Les mer: Bremsefeil på Toyota Prius

Likheter

Likevel er den nye episoden det siste Toyota trenger på et tidspunkt da sikkerheten i Prius-bilene og andre modeller er trukket i tvil og selskapet desperat prøver å reparere sitt renommé.

Les også:Slik er Toyota-tilliten svekket

Mandagens episode har fått omfattende pressedekning i USA fordi den minner om en annen episode i august i fjor da politimannen Mark Saylor og tre familiemedlemmer mistet livet da deres Lexus akselererte av seg selv og kolliderte med en annen bil.

USAs samferdselsminister Ray LaHood sa tirsdag at to etterforskere fra veisikkerhetsmyndighetene blir sendt til San Diego for å bistå politiet.

Toyota har tilbakekalt til sammen 8 millioner biler, blant dem Priuser som er produsert mellom 2004 og 2009, over hele verden.

Les også:Ikke sikkert at Toyota-feilen blir fikset nå

Toyota undersøker om gulvmattene kommer i veien for gasspedalen, men de insisterer på at det ikke er noe problem med elektronikken.

Kilder: NTB og VG Nett

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor