Hovedinnhold

Nye bilskilt blir lettere å lese

- og kan koste deg dyrt

NYE SKILT: Fra 1. november innføres kjennemerker med N-merke. Dette er prototypen. Foto: Statens vegvesen.
NYE SKILT: Fra 1. november innføres kjennemerker med N-merke. Dette er prototypen. Foto: Statens vegvesen.
Fra 1. november får alle nye biler kjennemerker med ny skrifttype og norsk flagg. Å bytte skilt på egen bil vil koste mellom 400 og 500 kroner.

Denne saken handler om:

De internasjonale bestemmelsene er vedtatt, og nå får også norske biler kjennetegn etter europeisk standard - med flagg og bokstaven N både foran og bak på bilen. Norsk flagg og N-merke på blå bunn vil bli å finne både på de hvite og grønne kjennemerkene, og det skal brukes både foran og bak.

Bileiere kan imidlertid velge om de vil ha det blå feltet med nasjonalitetsmerke og flagg på selve bilskiltet eller separat.

- Det er mulig å bestille nye skilt uten det blå feltet med N-merke og norsk flagg, sier Ivar Fjeldberg.

- Det er bare nyregistrerte biler som automatisk får den nye typen kjennemerker. De gamle bilskiltene vil bli beholdt som tidligere, opplyser Ivar Fjeldberg ved kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen.

Dårlig lesbarhet
Den gamle skilttypen er ikke så gammel, den ble innført 1. januar 2002. Disse kjennemerkene har fått mye klager og har skapt problemer på grunn av dårlig lesbarhet. Blant annet har det vært vanskelig å skille bokstavene A og R fra hverandre. Både politiet og veimyndighetene har slitt med lesbarheten.

- De nye skiltene får ny font både for bokstaver og tall. De skal være langt lettere å tyde, sier Fjeldberg.

Selv om det bare er nyregistrerte biler som får de nye kjennemerkene, kan den som ønsker det bytte til den nye typen.
Men da må bileieren selv betale. Prisen er ikke endelig bestemt, men det vil koste mellom 400 og 500 kroner, opplyser Statens vegvesen.

Den som har den nye skilttypen med nasjonalitetsmerke, slipper å bruke N-merket ved kjøring i utlandet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor