Hovedinnhold

NAF: Her er de beste sommerdekkene

Foto: VG Design
Foto: VG Design
NAF-bladet Motor har testet hvilke bildekk du bør velge i sommer - og vinneren er ikke i pristoppen.

Denne saken handler om:

På delt førsteplass ligger nemlig Hankook fra Sør-Korea, et dekkmerke som ligger i det midtre prissjiktet.

- At dette dekket er best totalt sett er en overraskelse, med tanke på tidligere tester. Men dekket har forbedret seg på egenskapene for våt vei - den viktigste kategorien, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til VG.

Nokian (Finland) og Pirelli (Italia) deler førsteplassen med Hankook - alle med 9,2 av 10 poeng.

- Vinnerne skiller seg ut ved at de klarer å ha gode egenskaper i alle kategoriene. Mange dekk er gode på støy og rullemotstand, men klarer ikke å kombinere det med godt grep på våt vei, sier Engebretsen.

KLIKK HER FOR Å SE STOR SAMLETABELL. 

LES MER OM ÅRETS SOMMERDEKKTEST HOS NAF.NO. 

Kritisk kategori

I testen blir hvert dekk testet på våt og tørr asfalt med bremsing, vannplaning og grep i kritiske manøver, i tillegg til rullemotstand, komfort og støy.

Testen har lagt mest vekt på egenskapene på våt vei - en kritisk kategori for sikkerheten på veien. Her får man de lengste bremsestrekningene, og det er lettere å få vannplaning.

Pris er ikke en testkategori, ettersom prisvariasjonene på det samme dekket er store. Men Engebretsen sier at Continental og Michelin, som er tradisjonelt dyrere dekk, ikke nådde opp i konkurransen med det rimeligere dekket Hankook.

Men ifølge NAF viser testen også gang på gang at de aller billigste dekkene er så dårlig at de ikke kan anbefales.

Sneversynt

- Er det uansvarlig å velge billigdekkene?

- Nei, men man må være bevisst på hva man har, og kjøre deretter. Men folk er altfor opptatt av pris - og det blir for sneversynt, sier Engebretsen.

NAF advarer også mot å spare penger på å droppe nye sommerdekk, og kjøre videre på de gamle, piggfrie vinterdekkene.

- Vi vet at en del bilister velger å kjøre på sommerføre med piggfrie vinterdekk i den tro at dekkene har gode egenskaper. Det har de definitivt ikke. Vi fraråder på det sterkeste å kjøre med disse dekkene, sier Engebretsen.

Her er de tre beste sommderdekkene:

Hankook Ventus Prime 2:
Dekket bremser meget bra, er best av alle i vannplaningstesten og gir ingen ubehagelige overraskelser under rask kjøring. Det eneste negative er noe mer støy enn de beste konkurrentene.

Nokian Hakka Blue:
Dekket gir den aller beste kjørefølelsen på våt vei. Bremser godt både på vått og tørt underlag. Evnen til å motstå vannplaning er det eneste viktige området som kan forbedres. Rullemotstanden er også ganske høy, men støynivået er lavt.

Pirelli Cinturato P7:
Viser klare forbedringer på våt vei, med karakteren 9 både for bremsing, vannplaning, grep i kritiske manøvrer og kjørefølelse. Bra for et dekk som i tillegg har lav rullemotstand, noe som er positivt for forbruk og CO2-utslipp.

Sommerdekktesten 2012 er gjennomført av NAF Motor og samarbeidspartnere i Sverige, Finland og Russland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor