Hovedinnhold

Mange slutter å bruke bilen

SER BILEN DIN SLIK UT? Dårligere råd har fått mange til å parkere bilen. Merker du at du bruker bilen mindre, bør du ta en ekstra titt på forsikringspapirene, råder Informasjonsdirektør Jack Frostad i IF Skadeforsikring. Foto: Scanpix
SER BILEN DIN SLIK UT? Dårligere råd har fått mange til å parkere bilen. Merker du at du bruker bilen mindre, bør du ta en ekstra titt på forsikringspapirene, råder Informasjonsdirektør Jack Frostad i IF Skadeforsikring. Foto: Scanpix
(VG Nett) Trange tider tvinger stadig flere til å la bilen bli stående i oppkjørselen, viser en fersk britisk rapport.

Denne saken handler om:

Ifølge en undersøkelse utført av det britiske forsikringsselskapet RAC, blir det stadig flere av dem som reiser kollektivt eller tar beina fatt i stedet for å bruke bilen.

Over 1.000 replisenter deltok i kartleggingen av forbrukernes transportvaner. Ifølge undersøkelsen er det ikke høyt miljøengasjement og frykt for karbonutslipp som er årsaken, men behovet for å stramme inn på økonomien, melder The Telegraph.

Les også:- Bilbruk til og fra jobb kan reduseres kraftig

På sparebluss

Årsaken til nedgangen i folks bilbruk de siste 18 månedene, knyttes til en kombinasjon av høye bensinpriser i fjor sommer, økonomiske nedgangstid og økt arbeidsledighet.

53 prosent av sjåførene erkjenner at de bruker føttene som transportmiddel oftere enn før, mens 47 prosent sier at de har kuttet ned på antall kjøreturer som går over korte distanser.

Rapporten viser videre at 8 prosent har solgt bilen til fordel for å spasere, bruke offentlig kommunikasjon eller sykkel, over det siste halvannet året.

Les også:Her får du den billigste feriebensinen

Nedgang i hele Norge

Tall fra de om lag 350 maskinelle tellepunktene som er utstasjonert langs norske veier, viser nedgang i trafikken også i Norge. Disse stasjonene måler trafikken hver time gjennom hele året.

I løpet av årets to første måneder falt veitrafikken med 3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Trafikken med personbiler og lette yrkeskjøretøy falt med 2,3 prosent, mens nedgangen blant tyngre kjøretøy (3,5 tonn) til sammen utgjorde 8,9 prosent.

Mest markant er nedgangen i Oslo, der fallet var på 6,8 prosent, mens det i Trøndelag var en trafikknedgang på 3,5 prosent og Sørlandet 1,9.

Minst var trafikknedgangen i Nord-Norge (0,2 prosent) og på Vestlandet (0,9 prosent).

Hold øye med kilometertelleren

Informasjonsdirektør Jack Frostad i IF Skadeforsikring, anbefaler bilister å holde et ekstra øye med kilometertelleren i bilen.

Det er en direkte sammenheng med hvor lang kjørelengde du har registrert kjøretøyet for, og forsikringspremien du betaler for.

- Det kan derfor være fornuftig å følge med på kilometertelleren og bli mer bevisst på dine bilvaner. Den gjennomsnittlige bilisten hos oss registrerer en kjørelengde på 12.000 kilometer i året, sier Frostad til VG Nett.

Les også:Lanserer nye bruktbilpriser

Tegnes færre forsikringer

Han bekrefter at hele forsikringsbransjen har tegnet færre nybilforsikringer i år enn i fjor, noe som skyldes nedgang i nybilsalget.

Men pågangen blant dem som ønsker å nedgradere, har ikke endret seg i takt med de økonomiske nedgangstidene. Noe som ifølge Frostad like gjerne kan skyldes at folk ikke er seg nok bevisst på egne bilvaner.

Og det er det kun den enkelte person som kan overvåke.

- Merker du at du nærmest har satt bilen på stall, så bør du spørre deg selv om du kanskje skal nedgradere kjørelengden, råder Frostad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor