Hovedinnhold

Kamera i alle landets fotobokser i løpet av 2013

EFFEKTIVISERES: Snart kommer det kamera i alle fotoboksene, så kan billistene lure på om kameraet er skrudd på eller ikke. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/VG
EFFEKTIVISERES: Snart kommer det kamera i alle fotoboksene, så kan billistene lure på om kameraet er skrudd på eller ikke. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/VG
(VG Nett) Av landets 370 fotobokser har mindre enn halvparten av dem kamera. Nå skal Vegdirektoratet fylle på resten.

Denne saken handler om:

Norske billister slipper ofte unna fartsbøter fordi det er langt ifra alle fotoboksene som faktisk har et fungerende kamera inni. Sjansen for å bli tatt er størst på Vestlandet og Midt-Norge, hvor nesten alle fotoboksene har kamera.

Likevel håvet staten inn 231 millioner kroner i 2011 på billister som ble tatt i det de suste forbi en fotoboks. De mest innbringende fotoboksene befinner seg i Akershus fylke.

Men nå kommer det altså kamera i alle bokser i løpet av neste år, melder Bergens Tidende. Senioringeniør for trafikksikkerhet hos Vegdirektoratet, Anne Beate Budalen bekrefter at direktoratets satsing er gjennomførbar.

SENIORINGENIØR: Anne Beate Budalen i Vegdirektoratet. Foto: Vegdirektoratet
SENIORINGENIØR: Anne Beate Budalen i Vegdirektoratet. Foto: Vegdirektoratet

- Vi er ganske sikre på at vi skal få kameraer i alle boksene i løpet av neste år. Selvfølgelig kan det komme skjær i sjøen, men vi er ganske sikre på at de skal være på plass neste år.

Klikk på vårt interaktive kart og sjekk ut «versting»-fotoboksene 

Vil ta verstingene

Tiltaket vil koste inntil 100 millioner kroner og har fokus på å effektivisere trafikkontroll og gjennomføre målrettede kontroller.

- Ekstremkjøring i tunneler på nattestid for eksempel, er steder som er vanskelig for politiet å utføre kontroll på, sier hun.

- I tillegg er det slik i dag at må kameraene flyttes manuelt mellom boksene av våre ansatte, noe som kan være veldig farlig på visse steder, så det er en HMS-del i dette tiltaket også.

- Vi håper tiltaket vil ha størst effekt på å få verstingene ut av traffikken, sier Budalen.

Men nå trenger du ikke tråkke bremsen i bunnen hver gang du får øye på en av boksene. For selv om alle bokser får et kamera betyr ikke det 24 timers overvåkning på norske veier.

Usikkerhetsmoment

POLITIINSPEKTØR: Jan Guttormsen i Politidirektoratet. Foto: NTB Scanpix
POLITIINSPEKTØR: Jan Guttormsen i Politidirektoratet. Foto: NTB Scanpix

Årsaken til det først og fremst er at politiet ikke har nødvendig kapasitet å takle den økningen i fartssaker som måtte komme dersom alle kameraer hadde blitt brukt samtidig hele tiden.

- Det har ikke kommet signaler om økte ressurser hos politiet til økt saksbehandling, så det er opp til hver enkelt politimester å avgjøre hvilke strekninger og bokser som det skal være fokus på. Men dette vil gi dem mulighet til å skifte fokus mer effektivt, uten at kameraene må flyttes manuelt mellom boksene.

Frem til nå har tanken bak fotoboksene vært at uvitenhet om hvorvidt det er et kamera inni boksen skaper såpass usikkerhet blant billistene at de likevel må sakke ned farten til den lovlige grensen.

Politiinspektør i Politidirektoratet Jan Guttormsen er enig i dette og påpeker at det ikke er nødvendig at kameraene står på hele tiden.

- Boksene er svært synlige og det er ikke nødvendig at de stå på 24 timer i døgnet for at de skal ha full effekt.

- Vi har jo ikke mål om hvor mange vi ønsker å ta, vi har mål om hvor mange vi ønsker å kontrollere. Derfor er det veldig praktisk at man kan skifte raskt fra den ene boksen til den andre for å effektivisere arbeidet. Det vil være svært fordelaktig for politiet lokalt og Vegvesenets folk som vil slippe å flytte kameraene mellom boksene, sier politiinspektøren.

Så det hele koker egentlig ned til at sånn som det er nå så lurer du som billist på om det er et kamera i boksen som du ser lengre nede i veien, mens i slutten av 2013 så vil du lure på om kameraet som står inni er skrudd på eller ikke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor