Hovedinnhold

Gul edderkopp kan ødelegge bensintanken

Mazda tilbakekaller 65.000 biler - ingen i Norge

PETROLHEAD: Denne krabaten (innfelt) er den reneste bensinslukeren, som tiltrekkes av bensinlukt og spinner nett i tanken. I norsk klima kommer ikke edderkoppen seg inn. Foto: Jan Petter Lynau/Wikimedia Commons
PETROLHEAD: Denne krabaten (innfelt) er den reneste bensinslukeren, som tiltrekkes av bensinlukt og spinner nett i tanken. I norsk klima kommer ikke edderkoppen seg inn. Foto: Jan Petter Lynau/Wikimedia Commons
(VG Nett) En liten, gul edderkopp er så glad i bensin at den kan krype ned i tanken og lage spindelvev. Det kan føre til brann.

Denne saken handler om:

Vi har hørt om tiger på tanken, men edderkopp er forholdsvis sjelden vare.

- Det er litt kuriøst, ja. Vi er informert om dette, men det gjelder ikke biler som går i Norge eller i Europa, kun i USA, Canada og Golf-statene. Den bensinglade edderkoppen finnes vel heller ikke i våre trakter så vidt meg bekjent, sier informasjonssjef Marina Maneas Bakkum i Mazda Norge.

Den langbeinte edderkoppen Cheiracanthium inclusum kryper inn gjennom ventilasjonen til bensintanken og spinner edderkoppnett som kan tette luftingen. Hvis det skjer, vil trykket i bensinanken endre seg. Det kan føre til sprekkdannelse i tanken, og i verste fall føre til brann, opplyser Bakkum.

Ifølge Svenska Dagbladet gjelder tilbakekallingen 65.000 Mazda 6 som er produsert mellom 2008 og 2010.

Bensinslangene skal rengjøres og det skal settes på en sperre for å holde edderkoppen ute, skriver avisen.

Les: Møkk fra bladlus kan ødelegge billakken. 

Annen type motor

Bakkum i Mazda sier at det ikke er meldt om ulykker i forbindelse med edderkopp-saken.

Den lille passasjen som edderkoppen kommer seg inn gjennom, finnes ikke på biler solgt i resten av verden. Vi har ikke denne bensinmotoren med denne typen ventilasjon til tanken.

- Det er et annet luftesystem på biler som er solgt utenom, USA, Canada, Sør-Amerika og Golf-statene, sier hun.

Ifølge Wikipedia er Cheiracanthium inclusum en noe langbeint edderkopp. Den har åtte øyne som er ordnet i to tverr-rader med fire i hver. Den hører til de edderkoppene som lever på bakken, ofte på dyrket mark.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor