Hovedinnhold

Fyrst Rainiers bilsamling auksjoneres bort

Bilekspert: - En samling «drittbiler»

(VG Nett) En stor del av Fyrst Rainiers bilsamling skal under hammeren på auksjon i Monaco.

Denne saken handler om:

Rainier III av Monaco

  • Rainier III (Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi) (født 31. mai 1923, død 6. april 2005) var fyrste av Monaco.
  • Han ble født i Monaco, og var av fransk, tysk, skotsk, engelsk, spansk og italiensk opprinnelse.
  • Han ble gift med den amerikanske filmskuespillerinnen Grace Kelly i 1956, og fikk tre barn: Prinsesse Caroline av Hannover, Fyrst Albert II av Monaco og Stephanie av Monaco.
  • Kilde: WIkipedia

Syv år etter farens død selger Albert II av Monaco deler av farens bilsamling.

26. juli - med elbilentusiast fyrst Albert til stede - skal rundt 40 biler auksjoneres bort via firmaet Artcurial.

Hans Høyvelbårenhet Rainier var en ivrig bilmann som over en periode på 30 år kjøpte og restaurerte rundt 100 biler.

Samlingen består ifølge auksjonshusets pressemelding av et variert utvalg av bilmodeller fra utvalgte europeiske og amerikanske bilmerker, som på en eller annen måte har vært med på å forme sin tid.

Klassiske og hverdagslige

Samlingen inneholder både klassikere og biler for hvermansen, som for eksempel en boble og et par Citroën CX-modeller.

Den rimeligste bilen ser ut til å bli en Honda Civic fra 1976. Den forventes å gå for et sted mellom 22.000 og 37.000 kroner.

Selv trekker auksjonshuset frem en 1956-modell Bentley S1 og en 1924-modell Panhard X19 som to av godbitene. Utropspris for begge er 25.000 euro, nærmere 190.000 kroner.

Alle bilene utstyres med offisielle monegasiske papirer, med fyrst Alberts navn på, opplyses det.

SE LISTEN NEDERST I ARTIKKELEN!

- «Drittbiler»

- Bilene som skal selges er med skam å melde en samling «drittbiler», sier Jon Winding-Sørensen, bilekspert og journalist i Bilforlaget. Han har sett samlingen til fyrst Rainier mange ganger, blant annet for fem dager siden.

- En T-Ford er jo ikke spesielt mer enn en T-Ford om den har vært i fyrstelig eierskap. Her er det mer eller mindre vanlige biler, Volkswagen, Dodge og Citroën-produkter, som trolig går for langt høyere priser enn de er verd. Verdien ligger ene og alene i at de er eid av en kjent person, sier han.

Winding-Sørensen har sjelden opplevd maken til hype.

- Ja, og det er nesten litt genialt fra auksjonshusets side. Forsiden av salgskatalogen viser et bilde av en Rainier som drar lakenet av en lekker Rolls Royce, men denne skal ikke auksjoneres bort. Ikke Fiaten i bakgrunnen heller.

Samlingen er litt som en parkeringsplass for biler de ikke bruker mer, mener Winding-Sørensen.

- Et poeng er at samlingen ikke inneholder bilen som Grace Kelly døde i (hun døde i en bilulykke i 1982, red anm). Den ville vært et element av interesse, sier Winding-Sørensen.

Se Ralph Laurens fantastiske bilkolleksjon i Paris.


LESER DU DENNE SAKEN PÅ MOBILEN? HER FINNER DU FLERE BILNYHETER.

HER ER VG NETTS BILSIDE PÅ FACEBOOK - KLIKK LIKER, OG VI LEGGER DE VIKTIGSTE BILNYHETENE RETT I FEEDEN DIN.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor