Hovedinnhold

Forbrukerombudet: Renten for god til å være sann

DOBBEL: Den effektive renten på billånet fra Volkswagen er over dobbelt så høy som det ser ut til. I TV-reklamen kommer ikke dette godt nok frem, slår Forbrukerombudet fast. Foto: Faksimile
DOBBEL: Den effektive renten på billånet fra Volkswagen er over dobbelt så høy som det ser ut til. I TV-reklamen kommer ikke dette godt nok frem, slår Forbrukerombudet fast. Foto: Faksimile
(VG Nett) Med stor skrift - billån til 1,99 prosent rente. Med liten skrift er renten over dobbelt så høy. - Volkswagen bryter loven fordi de ikke oppgir effektiv rente på en tydelig måte.

Denne saken handler om:

Det sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Torkel Gjedrem.

I forrige uke sendte ombudet et brev til Volkswagen der de gjør oppmerksom på at annonsekampanjen fra Møller Bilfinans bryter med opplysningsplikten etter finansavtaleloven.

I kampanjen annonserer bilimportøren et billån på 1,99 prosent rente, for alle Volkswagen Golf, Touran og Passat Edition.

Det er spesielt TV-reklamen Forbrukerombudet ber om blir stoppet eller endret.

- Vi så reklamen på TV og reagerte. Her er det for vanskelig å få med seg informasjon om den effektive renten. Det skal fremgå tydelig hva den effektive renten er, så forbrukeren kan orientert seg enkelt, sier Gjedrem.

Ombudet opplyser at det også på Volkswagens hjemmesider er mangler.

- Vi kan ikke se at den inneholder opplysninger om effektiv rente, nedbetalingstid, etableringsgebyr og totale kostnader angitt i et representativt eksempel, heter det i ombudets brev.

- Vi har med alle opplysninger vi skal ha etter loven. Det er en vurderingssak når det gjelder TV- og radioreklame, der man sjelden ramser opp veldig mange opplysninger. Men den pålagte informasjonen ligger i seks sekunder, som er 20 prosent av filmens lengde. Vi tar kontakt med ombudet mandag og disktuerer med dem om dette er lenge og tydelig nok, sier markedssjef i Volkswagen Møller Bilfinans, Tore B. Eggen.

Over dobbel

Denne uken skrev bransjenettstedet BilNytt.no at Volkswagen «dobler renten på billån».

Med betydelig mindre skrift i annnonsen oppgis den effektive renten på en spesifikk Golf å være mer enn dobbelt så høy - 4,1 prosent - som rentefoten med stor skrift, 1,99 prosent.

Til BilNytt.no opplyser markedssjef Jan Perry Voldseth i Volkswagen Bilfinans at årsaken til at det er fokusert så kraftig på den nominelle renten, er at billån løper så kort tid, og at det dermed blir veldig stor forskjell mellom effektiv og nominell rente.

- På et relativt lavt billån med 5 års løpetid og alle gebyrer inkludert, vil det bli stor forskjell på nominell og effektiv rente, sier markedssjef Jan Perry Voldseth i Volkswagen Bilfinans.

Det fritar ikke for opplysningsplikten, mener Forbrukerombudet.

- Kunden skal allerede på markedsføringstidspunktet få oversikt over hva lånet koster og dermed kunne vurdere dette opp mot lånetilbud fra andre, sier Jo Gjedrem.

- Hevder seg best

Voldseth hevder overfor til BilNytt.no at ingen konkurrenter uansett er i nærheten av så god lånerente. Han vil likevel ikke utelukke at enkelte banker kan ha lave gebyrer.

- Våre gebyrer er på nivå med konkurrentene i bilfinansiering, sier han.

I annonsen fremgår det at lånerenten på 1,99 prosent «er subsidiert i tre år, for deretter å få normal salgsrente».

- I dag er vår normale salgsrente på 5,5 prosent nominelt, og har de samme gebyrene som kampanjelånet. Forskjellen ligger i at det har en lavere rente i tre år, sier Voldseth.

STOPP: - Vi ber om at den lovstridige markedsføringen stoppes eller eventuelt endres, sier fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
STOPP: - Vi ber om at den lovstridige markedsføringen stoppes eller eventuelt endres, sier fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet

Hundre prosent

Forbrukerombudet ber også om at Volkswagen redegjør for tilbudet om 100 prosent finansiering.

Forskriften for kredittavtaler krever at kontantinnsatsen ved kjøp på kreditt skal utgjøre minst 35 prosent av varens kontantpris. Kontantbeløpet kan ikke gjøres opp ved kreditt som kjøperen får av selgeren eller andre ordninger, ifølge Forbrukerombudets brev.

Daglig leder i Volkswagen Møller Bilfinans, Stein Ivan Solbakken, sier til VG Nett at han mener de er på riktig side av loven.

- Slik vi forstår det har vi på en åpen nettside muligheter for å tilby hundre prosent finansiering. Dette har ikke noe med kampanjen til 1,99 prosent å gjøre. I denne denne forutsetter man 35 prosent egenkaptial, sier Solbakken.

- TV ikke velegnet

Forbrukerombudet mener denne typen reklamebudskap egner seg dårlig i flyktige medier som TV og radio fordi det er vanskelig å gi all informasjon som loven krever.

Dersom de likevel bruker disse kanalene må opplysningene gis på en tydelig måte og ikke fremstå som mangelfulle eller villedende, skriver ombudet.

For en gjennomsnittlig forbruker er det ikke er mulig å oppfatte budskapet dersom skriften er liten og vises i for kort tid på skjermen, ifølge ombudet.

Les: Undrer seg over heftig Peugeot-priskutt.

Spektakulær video: "Golfhullet" er en Mercedes i 193 km/t.

Samleside: Årets nybillanseringer.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor