Hovedinnhold

Fem skal dø i påsketrafikken

UTRYKNING: Påsketrafikken er mindre utsatt enn øvrige ti dagers perioder i trafikken, men likevel er det statistisk sett fem som omkommer. Foto: Espen Braata
UTRYKNING: Påsketrafikken er mindre utsatt enn øvrige ti dagers perioder i trafikken, men likevel er det statistisk sett fem som omkommer. Foto: Espen Braata
Denne påsken skal fem dø, 21 bli hardt skadd og 239 lettere skadd.

Denne saken handler om:

Dette er den dystre statistikken basert på tall fra påsketrafikken de fem siste årene.

Antall omkomne varierer fra en i 2007 til 10 i 2005s påsketrafikk.

- Dette er små tall og viser ikke noen tydelig trend, men påsketrafikken er høysesong for trafikkulykker, sier seksjonsleder Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet.

- I snitt har det de siste årene vært rundt tyve ulykker med personskade fredag før påske, og nesten tilsvarende tall på påfølgende mandag og onsdag. Også når folk reiser hjem - på påskeaften og 1. påskedag har det i snitt vært om lag 16 ulykker hver dag, sier Amundsen.

Les: Her er de beste sommerdekkene

Tungt lastet

De siste årene har Rogaland, Hordaland og fylkene på Østlandet hatt flest ulykker, men der er også ut- og innfarten størst.
Mange biler er fulle og tungt lastet med påskeproviant og skiutstyr, noe som sammen med vinterføre og for høy fart gir dårligere kontroll på bilen.

SJEKK VIKTIGE TRAFIKKMELDINGER HER

I en stor Infact-undersøkelse som NAF har foretatt, fremkommer det at hele 72 prosent av de som skal på påsketur med bil ikke kjenner til begrensningene i bilens taklast.

Forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er en gjenganger i påsketrafikken.

- De fleste ulykkene i påsken er utforkjøringsulykker. Forbikjøringer fører ofte til påkjøring bakfra eller utforkjøring. Mange kjører på veier de ikke er vant til å kjøre, noe som gjør forbikjøringer ekstra farlig. I tillegg skaper forbikjøringer i tett trafikk lett mange farlige situasjoner, sier Amundsen.

Les: Slitt frontrute kan gi feil avstandsbedømmelse

Farlig snøsmelting denne påsken

Han minner også om at pent vær kan føre til mye snøsmelting og gi mye vann på veien som fryser om natten - og kan bli liggende som skumle isflekker i skyggeområder.
Også UP-sjef Odd Reidar Humlegård minner om at den sene påsken i år kan gi snøsmelting som resulterer i skumle, glatte partier, særlig på mindre trafikerte veier som kanskje brukes som omkjørinsgveier.

Trafikkulykker med personskader og dødstall i påsketrafikken 2004-08.
Påsketrafikken målt f.o.m. palmelørdag t.o.m. 2. påskedag.

(Kilde: Vegdirektoratet)

AntallAntallAntallAntall
Årulykkerdreptehardt skaddlettere skadd
2008190316283
2007203120303
2006119319167
20051321017183
2004188733259
Totalt832241051195
Gjennomsnitt166,44,821239

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor