Hovedinnhold

Disse strekningene kan du kjøre i 110 km/t på fredag

<p>ØKER: Fredag kan du kjøre fortere flere strekninger. En av strekningene som får økt hastighet er Kopstad-Gulli på E18. Dette bildet fra  Gullitunnelen er tatt i en annen sammenheng. FOTO: TROND SOLBERG/VG </p>

ØKER: Fredag kan du kjøre fortere flere strekninger. En av strekningene som får økt hastighet er Kopstad-Gulli på E18. Dette bildet fra  Gullitunnelen er tatt i en annen sammenheng. FOTO: TROND SOLBERG/VG 

Foto: Trond Solberg, VG
Fredag kan du for første gang kjøre 110 km i timen, helt lovlig,  på visse strekninger i Telemark, Vestfold og Østfold.

Denne saken handler om:

Det melder avisen Varden. I tillegg til E18 mellom Sky og Langangen, får både strekningene Langåker-Bommestad i Vestfold og Kopstad-Gulli i Vestfold økt hastighet til 110 km/t fredag. Også E6 ved Sarpsborg ned til grensen ved Svinesund i Østfold vil få en slik fartsøkning.

- Det er litt historisk, sier statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet til VG.

Det er han som får æren av å trykke på knappen hos Vegtrafikksentralen som endrer farten på de elektroniske skiltene på E 18. Det skjer klokken 12 fredag den 13.

- Så skifter det på alle stedene med unntak av Østfold. Der må det settes opp fysiske skilter siden det ikke er elektroniske skilt, sier Hoksrud. 

Det er dermed ikke sikkert at østfoldingene har alt klart på slaget 12, men det vil uansett ikke drøye lenge.


- Respekter fartsgrensene

- Dette er ikke en av de store sakene som betyr all verden, men vi håper folk ser at den fartsgrensen de har er riktigt satt ut fra veistandarden, og at de også respekterer fartsgrensen når de ser skilt med 30 og 50 kilometer i timen. Det er ofte en grunn til at den satt så lavt, sier Hoksrud.

De neste strekningene som får 110 km i timen er Gulli-Langåker og fra Eik i Buskerud til Kopstad i Vestfold. Dette skjer sannsynligvis i oktober.

- Det blir tre fylker fredag, og i oktober vil det være fem fylker som har 110 km, sier Hoksrud. Da økes nemlig farten også fra Ås i Akershus til Mosseporten.

Han legger tifl at Statens vegvesen vurderer økt fart på E6 fra grensen Oslo/Akershus og videre oppover mot Hedmark og Oppland, men sier at dette ikke er avgjort og at man avventer tilbakemeldning fra Vegdirektoratet.

Les også: Åtte nye strekninger får ny fartsgrense.

Flere ulykker?

- Men kan ikke dette slå tilbake med at vi kan komme til å se flere ulykker?

- Dette er veier hvor det nesten ikke skjer ulykker i det hele tatt. Selv om man venter en liten økning som følge av fartsøkningen er det en utrolig lav økning fordi antallet er så lite da disse veiene er så skikkelig bygget, sier Hoksrud.

Men han er klar på forebygging av ulykker og trafikksikkerhet er det aller viktigste arbeidet de holder på med.

- Det er gjort samfunnsøkonomiske beregninger som viser at man ved å øke farten i Vestfold sparer over 45 millioner kroner i året i tidsbesparelse for næringslivet og at folk kommer raskere fram, sier statssekretæren.

Hoksrud viser også til at man de siste årene har økt hastigheten på de beste veiene både i Danmark og Sverige.

- I Danmark er den økt fra 110 til 130 og i Sverige fra fra 110 til 120.

<p>På disse strekningen øker fartsgrensen til 110 km/t.</p>

På disse strekningen øker fartsgrensen til 110 km/t.

Grafikk: Tom Byermoen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor