Hovedinnhold

Dette må du tenke på når du leier bil

GJØR HJEMMELEKSENE: Å leie bil i utlandet gir god mobilitet, men det er lurt å gjøre forarbeidet grundig. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
GJØR HJEMMELEKSENE: Å leie bil i utlandet gir god mobilitet, men det er lurt å gjøre forarbeidet grundig. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
VG Nett gir deg oversikten over hva du bør tenke på når du leier bil.

Denne saken handler om:

Skal du leie bil i sommer kan det være penger å spare på planlegging, men det er ikke nødvendigvis bare å velge det billigste alternativet.

Egenandel ved skade eller tyveri.

UNNGÅ KRANGEL: Fungerende kommunikasjonssjef Jarle Oppedal i forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
UNNGÅ KRANGEL: Fungerende kommunikasjonssjef Jarle Oppedal i forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

- Det oppstår gjerne krangel om hvorvidt en skade er oppstått i leietiden, sier Jarle Oppedal i Forbrukerrådet.

Parkerer man bilen på parkeringsplassen til utleieselskapet utenom åpningstidene, finnes det stort sett en luke man kan legge nøkkelen i. Men man kan ikke være sikker på at de ansatte finner bilen i samme gode stand som man forlot den i. Rygger noen i den, kan du få en ublid regning i posten av utleier.

SJEKK BILEN: Leder i Norges bilutleieforbund Leif Nybø. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG
SJEKK BILEN: Leder i Norges bilutleieforbund Leif Nybø. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG

- Sørg for å sjekke bilen skikkelig før du leverer nøkkelen. Det er viktig å dokumentere at den er skadefri. Ta gjerne noen bilder, sier daglig leder i Norges bilutleieforbund, Leif Nybø.

Dokumenterer du at bilen er skadefri, slik Nybø oppfordrer til, kan du slippe en situasjon der du ender opp med å betale for en skade som er oppstått etter at du parkerte bilen.

Skulle man likevel komme ut for et uhell kan kostnadene begynne å løpe ganske fort.

Avis tar for eksempel 800 euro (6221 kroner) ved tyveri eller skade, men man kan forsikre seg ned til en egenandel på null.
I for eksempel Nice i Frankrike, tar Avis rundt 11 euro per dag for en slik forsikring. For en uke blir det 77 euro, eller rundt 600 kroner. Hertz krever 640 kroner for en tilsvarende tjeneste, og Holiday Auto nøyer seg med 245 kroner per påbegynte uke.

LES: Last ned denne før du reiser på bilferie 

Les avtalen og sjekk reiseforsikringen

- Ta deg tid til å lese gjennom avtalen du skriver under på, oppfordrer Nybø.

Det kan være stressende på en flyplass med familien på slep, og man kan lett la seg friste til å signere og komme seg ut, men det kan ende med å koste deg unødvendige feriekroner.

- Du kan for eksempel allerede være forsikret mot tyveri gjennom reiseforsikringen din, påpeker Nybø.

Da ender du i så fall ut med å være dobbelforsikret, og det er både dyrt og unødvendig.

LES: Dette må du vite på bilferie i Europa

Service ved problemer

- Servicen pleier å være bra hos de store kjedene, sier Leif Nybø.

Leier du derimot bil fra en liten lokal aktør, bør du sjekke hvilken assistanse som tilbys dersom det blir problemer med bilen underveis i ferien.

Leier du bil i USA må du være obs på hvilke forsikringer som gjelder. Prisen du får oppgitt hos en amerikansk utleier er ikke nødvendigvis den prisen du ender opp med å betale når alle nødvendige forsikringer er inkludert.

- Vi har en pakkepris for nordmenn, svensker og dansker. Denne inkluderer ordinær ansvarsforsikring og skade på egen bil, men ikke skade på egen person eller bagasje, sier en kundebehandler hos Avis.

Dersom du ikke leier gjennom en av de skandinaviske sidene, vil du ikke være dekket av denne særordninge,n opplyses det.

LES: Dette gjør du hvis du kommer først til ulykken

10 tips til deg som leier bil i sommer

1. Sjekk prisen hos konkurrenten.

Sider som Finn.no sammenligner priser fra flere selskaper og hjelper deg å finne billigste alternativ. Det kan være en del å spare på å prisshoppe litt.

2. Aldersgrense

Det er dyrt å være ung. Er du for eksempel mellom 23 og 25 år, må du betale 17,70 euro ekstra per dag for enkelte modeller hos Hertz. Andre biler får du rett og slett ikke leie.

3. Forsikring

Sjekk hva som er inkludert i forsikringen fra leieselskapet, og hva reiseforsikringen din dekker. Har du for eksempel dekning for tyveri, er det unødvendig å betale ekstra for dette hos leieselskapet.

4. Krysse landegrenser?

Å levere tilbake bilen i andre land kan bli svært dyrt. En Opel Insignia som leies i Barcelona og leveres i Nice koster 7176 kroner. Samme bil levert i Barcelona koster 3900 kroner.
Det er dessuten ikke alle selskaper som tillater at du tar bilen ut av landet den leies i, mange er spesielt restriktive i forhold til østeuropeiske land.

5. Service ved ulykke

Ved uhell skal du ikke levere inn bilen til reparasjon før du har snakket med selskapet. Det kan resultere i en tvist i etterkant om hvem som er økonomisk ansvarlig for reparasjonen. Selskapene har gjerne egne verksteder, og forholder seg kun til dem.

6. Kilometerstand

Har du fri kilometer på bilen du leier er dette mindre viktig. Leier du sportsbil som en Porsche 911, har denne gjerne begrenset kilometer. Da kan det bli dyrt om du kjører lenger.

7. Debiteres i forkant eller etterkant?

De fleste selskaper tar betaling i forkant av leie. Det blir gjerne billigere enn å betale ved retur eller avhenting.

8. Fyll tanken før levering

Hertz tar 15 euro i gebyr for å fylle tanken for deg. Det kommer i tillegg til bensinkostnaden.

9. Samme bil, eller samme klasse?

Bestiller du en Alfa Romeo 159 i Italia er det ikke sikkert det er akkurat Alfaen du får. Derimot har du krav på en bil i samme klasse. Det er dessuten litt forskjellig oppfatning hos de forskjellige selskapene hva som er mellomklasse, og hva som er kompakt.

10. Sjekk forsikringene i USA

Det kan fort bli dyrt dersom man ikke sjekker prisen på forsikringene som kan komme i tillegg. Sjekk dessuten hva reiseforsikringen din dekker, ettersom du sannsynligvis blir tilbudt dekning utover

Priseksempler fra tre populære destinasjoner blant nordmenn. Prisene er for en uke fra 18 til 24. juli. Prisene kan variere, etter leieperiode og bestillingstidspunkt.

KOMPAKTKLASSELOS ANGELES:PARIS:Milano:
AVIS133547512806
AUTO-EUROPE17243109
HERTZ139731402507
ELEIEBIL133024352260
EBOOKERS124724832348
HOLIDAY AUTOS137126762272
BUDGET2666
EXPEDIA26042748
MELLOMKLASSE
AVIS151657094268
HERTZ191546443814
BUDGET15164266
ELEIEBIL134830283141
EBOOKERS137225782934
HOLIDAY AUTOS143932432995
AUTO-EUROPE3843
LUKSUSKLASSE
AVIS2274107247925
AUTO-EUROPE2507
HERTZ237610293
ELEIEBIL199476979737
EBOOKERS191410467
HOLIDAY AUTOS19939543
Expedia10201

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor