Hovedinnhold

Advarer mot billige sommerdekk

Stor test - se hvilke dekk som er best

Det kan være grunn til å styre unna en del av de billigste sommerdekkene, viser NAF-bladet Motors sommerdekktest.

Denne saken handler om:

FAKTA

Motors sommerdekktest er kjørt i samarbeid med Aftonbladet og Auto Motor og Sport i Sverige, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland.

Testen er kjørt med dekk i dimensjon 205/55 R16 og hastighetsklasse H, det vil si opp til 210 km/t.

Enkelte av dekkene er leveret i klasse V (opp til 240 km/t) fordi enkelte av de mindre merkene ikke leverer H-dekk. Uansett er forskjellen på disse H og V-dekkene minimale.

Testbilen er Audi A3.
Faksimile Motor
Faksimile Motor

Det kan være fristende å slå til på et tilbud som gir deg nye dekk til halv pris. Billigdekk er like svarte og runde som de anerkjente dekkene i markedet. Og selgeren vil ganske sikkert innestå for at kvaliteten er nesten like god.

Men slik er det ikke alltid, slår bladet Motor fast.

I Motors sommerdekktest er dekket Goodride (må ikke forveksles med Goodrich eller Goodyear), og Triangle med.

Begge er fra Kina og begge oppnår resultater langt under det du bør forvente av et sommerdekk, hvis du er opptatt av en viss grad av sikkerhet.

Goodride og Triangle er bare to av en mengde forskjellige super-billige dekk som nå finner veien til Norge.

Se alle resultatene fra sommerdekktestenher!

Dårlig i «alt»

Goodride fra Kina plasserer seg helt sist av dekkene som er med i testen. Dekket er kjøpt på internett.

Slik beskriver Motor Goodride-dekket:

«Dette er det billigste dekket vi fant i nettbutikken. Og egenskapene er deretter. Støynivået og komfort er middels, ellers er bremsegrepet og sidegrepet dårlig, kjøreegenskapene på våt og tørr vei det samme. Det eneste som presterer verre er piggfrie vinterdekk. Kan ikke anbefales.»

Goodride og Triangle er bare to av en mengde forskjellige superbillige dekk som nå finner veien til Norge.

Bare i Kina lages det noe sånt som 200 forskjellige dekkmerker.
En del av disse finner veien til Norge utenom de store importørene, som to eller tre containere bestilt av småfirmaer eller enkeltforhandlere. Noen selges i nettbutikker.

Om alle er like dårlige er umulig å si, men mye tyder imidlertid på at det kan være grunn til å styre unna de aller billigste dekkene på markedet.

Det har ikke lykkes VG Nett å komme i kontakt med den tyske nettbutikken som blant annet leverer Goodride-dekk til Norge, for en kommentar.

Best, men dyrt

De tre beste sommerdekkene i Motors store dekktest er Bridgestone Turanza, Continental PremiumContact2, Nokian Hakka H - med Goodyear HydraGrip hakk i hel.

Alle er anerkjente dekk med meget gode egenskaper der det gjelder mest dersom du er på jakt etter et sommerdekk med topp sikkerhet: Bremsegrep og sidegrep på våt vei, pluss gode egenskaper mot vannplaning. Men det koster å være på den sikre siden.

Piggfritt uegnet

I sommerdekktesten ble også et piggfritt vinterdekk beregnet på tøft, nordisk vinterføre testet.

Mange velger å kjøre disse piggfrie vinterdekkene utover sommeren til de er utslitt - noe NAF på det sterkeste fraråder.

Les også: Kast gamle sommerdekk. - Må vurderes når de er åtte år gamle.

Motors test viser at de piggfrie vinterdekkene oppnår bunnplasseringer i nesten alle øvelser.

Mens Hankok, det beste av sommerdekkene på bremsing, har en bremsestrekning på 26,1 meter på våt asfalt, bruker det nordiske vinterdekket over 40 meter på å stoppe.

Mer om dekk og flere dekktester finner du her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor