Hovedinnhold

Topphemmelig James Bond-båt på «billigsalg»

USYNLIG: Sea Shadow ser ut som om en båt fra en annen verden, men på radaren skal den være umulig å se i det hele tatt. Foto: US Navy
USYNLIG: Sea Shadow ser ut som om en båt fra en annen verden, men på radaren skal den være umulig å se i det hele tatt. Foto: US Navy
Det kostet over én milliard kroner å utvikle båten som skulle være usynlig på radaren. Nå selges den til høystbydende på internett.

Denne saken handler om:

«Nyprisen» var 1.089.475.200 kroner.

Mandag ettermiddag var den 100.420 dollar, eller drøye 575.000 norske kroner, med bare fire gjenstående auksjonsdager.

Auksjonsnettstedet GSA Auction hvor båten er lagt ut for salg, er amerikanske myndigheters auksjonsplass.

Du kan imidlertid ikke satse på å sette av gårde på hemmelige oppdrag ute i den norske skjærgården i den pussig utseende doningen, som ble designet for å være usynlig på radarer og lignende.

Den selges nemlig som skrapgods.

Utviklingskostnadene på båten skal ifølge den amerikanske forsvarsmakten ha vært på 190 millioner dollar eller en drøy milliard kroner.

«The Sea Shadow», som var det amerikanske sjøforsvarets navn på den 563 tonn tunge, 164 fots lange pussigheten, var ferdig utviklet på midten av 80-tallet.

Skurke-båt

Det ble med dette ene prosjektet. Båten har vært brukt som et forsknings- og utviklingsfartøy inntil nå, hvor den altså kan ende opp som spiker.

Først på midten av 90-tallet ble det, ifølge den engelske avisen Daily Mail, kjent for folk flest at båten eksisterte.

Toppfarten på doningen er oppgitt til 14 knop.

Båten ble også brukt som utgangspunkt for skurken, Elliot Carvers, båt i James Bond-filmen, «Tomorrow never dies.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor