Hovedinnhold

Røkkes gigantseil er 3600 kvadratmeter kunst

RØKKESEIL: Her seiler «Aglaia» på en meget skarp slør med det 3600 kvm store Code 1-seilet og Magne Furuholmens like store kunstverk. Forseilet er rullet inn på forstaget. Foto: Christopher Scholey og Rick Tomlinson
RØKKESEIL: Her seiler «Aglaia» på en meget skarp slør med det 3600 kvm store Code 1-seilet og Magne Furuholmens like store kunstverk. Forseilet er rullet inn på forstaget. Foto: Christopher Scholey og Rick Tomlinson
Kunstner og tidligere A-ha-medlem Magne Furuholmen har laget et maleri på hele 3600 kvadratmeter til Kjell Inge Røkkes seil.

Denne saken handler om:

Mye er spesielt og stort på denne båten, en 66 meter lang sluprigget superyacht.

«Aglaia» som eies av Kjell Inge Røkke er bygget i aluminium, med karbonrigg og elegante linjer, tegnet av Ed Dubois og bygget hos Vitters i Nederland.

Men det som har vakt størst oppsikt blant seilere og publikum i Middelhavet i sommer er utvilsomt det enorme Code 1-seilet med vår norske kunstner Magne Furuholmens abstrakte maleri på 3600 kvadratmeter.

Som en regattabåt

Hele båten er gjennomført avant garde, både hva gjelder design og teknologi. Ifølge verftet var det som gjorde det så interessant å bygge denne båten at det er «morsomt å gjøre det umulige». Båten har en rigg og et seilareal som i forhold til skroglengden tilsvarer dagens hurtigste regattabåter.

Se film av Røkkes seil-yachtmed Magne Furuholmens kunst

Røkkes krav til konstruktøren og verftet var da også å skape en allværs moderne seilbåt med slanke og rene linjer.

I tillegg ble det stilt bestemte krav til seilegenskaper, styring og manøvrering. Disse kravene kokte ned til et ønske om å få en 60 meter pluss-yacht som seilte som en regattajolle.

Videre skulle man kunne heise storseilet på mindre enn to minutter, og gå over stag i løpet av 30 sekunder.

Enorm mast

STOR SEILYACHT: Røkkes seilyacht seiler som en regattabåt. Foto: Christopher Scholey og Rick Tomlinson
STOR SEILYACHT: Røkkes seilyacht seiler som en regattabåt. Foto: Christopher Scholey og Rick Tomlinson

66 meter lange «Aglaia» er ikke bare vakker, den er også en av verdens største seilbåter. Det er faktisk bare fem privateide seilbåter som er større, og kun en med høyere mast.

Den 83 meter høye karbonmasten er den lengste som noen gang er bygget hos Southers Spars og måtte fraktes fra New Zealand til Nederland i to deler.

Det tredimensjonalt, kurvete glasset i dekkshuset har en spektakulær lyseffekt og gir uforstyrret panoramautsikt.

For å få best mulig seilegenskaper valgte man å unngå to forstag. Størrelsen og vekten på forseilet og Code 1-seilet gjorde det nødvendig å lage et innovativt system med to tromler i forpiggen til å pakke forseilene når de ikke var i bruk.

Se film av kunstbåten til Røkke. Artikkelen er levert av Seilas.

Les også: Mer om seilsystemet på Røkkes yacht
Les også: Verdens største seilbåter
Se film: Sjøsetting av Røkkes yacht
Les også: Vi tester Røkkes superlett-båt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor