Hovedinnhold

Regjeringen fjerner totalforbudet mot vannscooter

...men erstatter det med et vannscooter-fritt belte langs hele landet

ULOVLIG: Enn så lenge er kjøring med vannscooter forbudt i Norge. Foto: Alf Øystein Støtvig
ULOVLIG: Enn så lenge er kjøring med vannscooter forbudt i Norge. Foto: Alf Øystein Støtvig
(VG Nett) Etter årelang kamp, snur regjeringen og sier ja til vannscooter på norsk sjø, så lenge det er langt fra land.

Denne saken handler om:

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) sendte tirsdag ut et forslag hvor han vil snu det norske vannscooterforbudet på hodet.

Etablerer forbudsbelte

Fra nå av skal vannscooter være lovlig å kjøre med i norsk farvann. Men Solhjell innfører også en ny restriksjon:

- Vannscootere har vært forbudt siden 2001. Det er likevel mulig å søke kommunen om å få kjøre vannscooter i visse områder.

- Vi foreslår nå å oppheve forbudet mot vannscootere. Vi foreslår at det skal være tillatt å bruke av vannscooter utenfor et belte på 400 meter fra land. I tillegg til det vil restriksjoner på kjøring i vernede områder og lignende også gjelde, sier Solhjell.

I oktober slo EFTAs overvåkningsorgan ESA fast at det særnorske vannscooterforbudet er ulovlig. Derfor velger nå regjeringen å snu, i håp om at EU vil akseptere den norske ordningen.

- Vi har fått varsel fra ESA om at de mener forbudet er i strid med EØS-avtalen, sier Solhjell.

Småbåter får lov

SIER NEI: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Ap
SIER NEI: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Ap

Samtidig som SV-statsråden vil snu reglene på hodet, vil han fortsatt ikke likebehandle småbåter og vannscootere.

- Det vil fortsatt være lov å kjøre med småbåt innenfor 400 meter-grensen. Samtidig er det mange reguleringer knyttet til småbåtbruk, som gjør at vi kan skille vannscooter og småbåter.

- Men hva er egentlig forskjellen på vannscooter og en småbåt?

- Båt har blitt brukt i alle tider og har sine egne reguleringer, som vi har hatt over lang tid. Vannscootere er konstruert for en annen type kjøring enn båter. De er designet for å være mindre, lettere og raskere enn motorbåter, og de kan kjøre på grunnere vann enn båter.

- Men hvorfor skal det være forskjell på vannscooter og småbåt?

- Alle vet at det er forskjell på ulike fartøy. Vi ønsker ikke å ha kjøring der folk oppholder seg.

Vil unngå støy

- Men hvorfor vil dere ikke det?

- Fordi vi ikke ønsker at det skal være kjøring der folk oppholder seg, bader og nyter friluftslivet. Det skal være mulig å unngå støy, i tillegg til at det har en verdi i seg selv at man har områder nært opp til stranden som er fri for denne typen kjøretøy, sier Solhjell.

I fjor høst ble 29 år gamle Joakim Verdich dømt for å ha kjørt vannscooter over Tromøysund i Arendal. Han har anket saken, og 5. mars skal Verdich møte i Agder lagmannsrett til ankebehandlingen.

Han er ikke begeistret for Solhjells nye forslag.

- Dette er et skritt i riktig retning, men det er fremdeles feil å forby scooterkjøringen. Å etablere en forbudssone 400 meter fra ytterste holme i skjærgården er i praksis veldig langt ute i havet. Da blir det i realiteten umulig å bruke båtene, sier Verdich til VG Nett.

Forskjellsbehandling

Han forstår ikke hvordan miljøvernministeren fra SV kan skille mellom småbåter og vannscootere.

- Noen ser på vannscootere som en trussel mot miljø og mindre trygt enn småbåter. Men faktum er at det finnes båter som både går raskere og som forurenser mer enn vannscootere. Det er en tullete argumentasjon, som jeg ikke forstår at han forsøker seg med, sier Verdich.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor