Hovedinnhold

Nå kan du betale med bankkort uten pinkode

<p><br/></p><p>GLEMT PINKODEN? GLEM DET! Med de nye bankkortene kan man betale uten å taste inn koden.<br/></p>


GLEMT PINKODEN? GLEM DET! Med de nye bankkortene kan man betale uten å taste inn koden.

Foto: SCANPIX
Samtlige kunder hos Danske Bank mottar i disse dager nye bankkort i posten som gjør det mulig å betale uten PIN-koden.

Denne saken handler om:

Fra før har flere norske banker utstedt lignende kort til visse bankkunder.

Den nye teknologien heter kontaktløs betaling, og lar kunden betale for varer kun ved å holde betalingskortet over terminalen.

På den måten slipper man å bruke chip, PIN-KODE og magnetstripe.

– Vi mener det er en god og brukervennlig løsning. Det gjør betalingen kjappere og enklere, sier Stian Arnesen, kommunikasjonssjef i Danske Bank til VG.

Ungdom først

Skandiabanken innførte teknologien på sine ungdomskort i sommer, og har allerede ca. 12.000 kort ute i markedet.

– Tilbakemeldingene vi har fått er positive, og vi tror det er et relevant produkt for unge mennesker, sier Johnny Anderson, leder for marked og kommunikasjon i Skandiabanken til VG.

Anderson sier Skandiabanken planlegger å tilby de samme kortene til alle kundene sine etter hvert, men har ikke noe konkret dato for dette.

Også DNB tilbød de nye kortene først til sine unge brukere. I løpet av 2015 vil de sende ut én million kort, bekrefter informasjonsdirektør Even Westerveld ovenfor VG.

Like trygt?

I en rapport om nye betalingmåter fra 2012, skriver Norges Bank at kontaktløs betaling «har en høyere risiko enn betaling med chipkort og PIN».

Frykten var at den som finner et kort vil kunne benytte seg av dette uten å vise noen form for legitimasjon.

Stian Arnesen i Danske Bank, sier at det nye kortet og teknologien ivaretar kundens sikkerhet.

– Produktutvikling er alltid et grensesnitt mellom brukervennlighet og sikkerhet. Vi har lagt inn restriksjoner på bruken, og vi mener dette er trygt og bra for forbrukeren, sier Arnesen.

Restriksjonene som er lagt inn, er at kontaktløs betaling kun kan benyttes på kjøp under 200 kroner, og med en maksgrense på 1000 kroner. Man kan maksimalt ha fem kontaktløse transaksjoner på rad.

Når grensen er nådd, må kundene bruke PIN-koden som vanlig. Dersom kortet blir misbrukt, og kundene ikke har opptrådt uaktsomt, vil bankene dekke eventuelle tap.

– Tryggere

Even Westerveld i DNB mener at betalingsmåten er tryggere enn vanlige betaling med PIN. Ved å ikke taste inn PIN-koden ved hver transaksjon, er sjansen mindre for at noen snapper den opp.

– Faren for å miste PIN-koden blir derfor mindre. Det er et stort problem at folk mister koden uten å være klar over det, sier han.

Øyvind Apelland, daglig leder i BankAxept, sier at de også jobber med å tilby den samme teknologien.

Teknologien som brukes ved kontaktløs betaling er like trygg som ved bruk av PIN-kode. Det er viktig for BankAxept å tilby løsninger som er sikre og trygge for forbrukerne og vi ville ikke tilbudt kontaktløse betalinger dersom det ikke var trygt, sier han til VG.

Ikke overalt

Foreløpig er ikke alle betalingsterminaler i Norge klargjort for bruk av de kontaktfrie kortene. Noen store kjeder som McDonald’s og Deli de Luca har innført teknologien. Bankene tror butikkene nå vil følge etter.

– Tallet på antall terminaler forandrer seg hver dag. Butikkene har ventet på at kundene skal få kortene, og nå som de rulles ut, så vil de klargjøre terminalene. Vi tror dette vil gå ganske fort, sier Westerveld i DNB.

I Danske Bank anslår de antall terminaler vil øke drastisk i løpet av 2015.

– Vi regner med at ca. 50 prosent av de 125.000 betalingsterminalene her i landet vil akseptere kontaktløs betaling innen utgangen av 2015.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker