Hovedinnhold

Mads Ousdal er «Arne Treholt»

KOPI OG ORIGINAL: Til v: Mads Ousdal som Kommandør Arne Treholt. Til h: Arne Treholt i 1986. Foto: Ellen Ugelstad/Tordenfilm/Scanpix
KOPI OG ORIGINAL: Til v: Mads Ousdal som Kommandør Arne Treholt. Til h: Arne Treholt i 1986. Foto: Ellen Ugelstad/Tordenfilm/Scanpix
(VG Nett) - Dette var simpelthen en utrolig kul ting å få i hendene!

Denne saken handler om:

Skuespiller Mads Ousdal (38) er til fingerspissene vant til å fremstille andre enn seg selv. Onsdag hadde han første opptaksdag på sin kanskje snodigste personifisering til nå: «Arne Treholt» i den antakelig merksnodige filmen «Kommandør Treholt & Ninjatroppen», med antatt premiere høsten 2010.

Merkelig

- En ekstremt merkelig film, som derfor er et ekstremt modig stykke arbeid; den blir så annerledes! sier Ousdal, som selv ikke etter å ha vært inne i prosjektet i snart et år, er helt sikker på hva filmen blir.

Selv om han har hatt stor nytte av sine gamle kunnskaper i karate (han nådde brunt belte!), teaterhøyskolens sverdpensum og Nationalteaterets obligatoriske folkedansbeherskelse.

- En gravalvorlig komedie?

- Ja. Bortsett fra at det ikke blir komedie. Og ikke gravalvorlig, sier Ousdal.

I hodet

NINJA-VISJONER: Regissør Thomas Cappelen Malling og mads Ousdal i munter ninja-klæsj på Ousdals første opptaksdag på "Kommandør Treholt
NINJA-VISJONER: Regissør Thomas Cappelen Malling og mads Ousdal i munter ninja-klæsj på Ousdals første opptaksdag på "Kommandør Treholt

Nøkkelen til det hele ligger i hodet og universet til regissør Thomas Cappelen Malling (38), som i 2006 kom med boka «Ninjateknikk 2 - Usynlighet i strid. Av Arne Treholt». Der forfatternavnet var litteraturhistoriens kanskje tydeligste alias - for ham selv.

- Et stykke alternativ historieskriving fra deg, Maling, både boka og filmen?

- All historieskriving er alternativ; all historie skrives med et formål av den historiens seierherrer som skriver den.

- Og ditt formål?

- Da Treholt-saken raste, kom det fram et hav av løgner. Det var ikke måte på hva Treholt var og hva han hadde gjort. Det meste var ren propaganda, selvfølgelig. Og det slo meg: Ettersom Treholt ble tillagt alle de spionegenskapene Hollywood i alle år har tillagt sine spioner, hvorfor ikke fremstille ham som ninja-kommandør? Det kunne være like «sant», dét, som alt annet som ble sagt om ham.

- Et actionforsvar for Treholt, da?

- Filmen er en påstand og en sann historie, selv med store doser action. Det blir helt troverdig, sier Cappelen Malling.

Velsignelse fra Treholt

- Såvidt jeg har forstått skal filmen handle om Arne Treholt og hans ninjaer, som - når en hemmelig skyggeregjering planlegger å ta makten i Norge i 1983 - finner ut at det eneste som kan redde landet er å gi kuppmakerne real bank?

- Sammen med produsenten er jeg blitt enig om ikke å røpe noe av filmens innhold. Men at Treholt i virkeligheten reddet Norge, er jo eventuelt en interessant hypotese.

- Jeg forstår jo at Treholt har godkjent dette prosjektet. Hva er ditt forhold til ham?

- Ja, han har gitt oss sin velgignelse - uten å ville gå inn noe som helst av innholdet. Ja, jeg er blitt kjent med ham, som en fantastisk venn og omsorgsfull person, helt fri for de såkalte æresbegreper som red dem som dømte ham. Treholt har et nyansert syn på verden - et prinsipp som jeg håper også filmen og historien i den vil understreke, sier Cappelen Malling.

Før filmen kommer, får vi andre nok bare lene oss på produsent Eric Vogel i Tordenfilm, som står bak happeningen, når han sier:

- Noe slikt har aldri vært laget i Norge før. Eller verden, så vidt jeg vet!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film