Hovedinnhold

Anmelder nettpirater

...men regissøren laster ned selv

HETE SCENER: Sex under skinnfellen er bare én av mange oppsiktsvekkende scener i «Kill Buljo». Foto: Fra filmen
HETE SCENER: Sex under skinnfellen er bare én av mange oppsiktsvekkende scener i «Kill Buljo». Foto: Fra filmen
Filmselskapet som gir ut «Kill Buljo» går nå til anmeldelse av folk som har spredd den populære kultfilmen på internett.

Denne saken handler om:

Filmens regissør synes imidlertid at viderespredningen er en ære - og laster selv ned TV-serier ulovlig.

Denne uken har filmselskapet CCV via sin advokat sendt et brev til politiet, hvor de anmelder 14 personer rundt om i Norge. Selskapet mener å ha bevis for at alle disse både har lastet ned og viderespredt «Kill Buljo» via det populære nettstedet The Pirate Bay.

Regissør Tommy Wirkola synes dog ikke at dette er noe problem. Snarere tvert imot.

- Jeg skjønner at CCV går til anmeldelse, og vil beskytte filmen. Men det er jo litt smigrende at folk kopierer filmen og legger den ut på nett. Det skjer jo uansett med alle filmer i hele verden. Det hadde jo vært verre dersom ingen gjorde det, sier Wirkola til VG.

- Kunstneren i deg synes det er litt stas?

- Ja, det kan du godt si, medgir han.

«Kill Buljo», en parodi på Quentin Tarantinos «Kill Bill», har vært en av årets mest omtalte norske filmer. Dens lave budsjett tatt i betraktning er den en gedigen suksess, med rundt 88 000 besøkende på kino.

- Elsker film

Wirkola innrømmer at han ble litt stresset da filmen dukket opp ulovlig på nett halvannen uke før DVD-lanseringen, men et foreløpig salg på 62000 DVD'er har roet nervene betraktelig.

- De som laster den ned kjøper vel ikke film uansett, mener regissøren.

Selv er han ivrig på å laste ned TV-serier som «Sopranos» og «South Park» fra nettet.

- Jeg laster ned mye TV-serier, det skal jeg innrømme. Men det handler også litt om at de har gått på TV allerede, og har vært tilgjengelig gratis sånn sett. Jeg synes også det er kjipt å måtte vente i seks-syv måneder på å se en TV-serie som har gått i USA, forklarer Wirkola, som setter et skille mellom det å laste ned TV-serier kontra spillefilmer.

- Jeg elsker å se film på kino, i stor sal, og liker ikke den dårlige kvaliteten som ofte er på de versjonene som ligger på nett. Men jeg har ingen store moralske aspekter på dette, sier Wirkola.

- Ko-ko

Advokat Espen Tøndel, som representerer både CCV og Norsk Videogramforening i denne saken, er ikke så begeistret for at regissøren driver med illegal nedlasting.

- Nei, dét burde han jo ikke gjøre, sier Tøndel til VG, og legger til at det ikke er noen forskjell på å laste ned TV-serier og spillefilmer.

- Opphavsretten har ikke introdusert noe skille på dette området, uavhengig av hvilken sekvens TV-serien er lansert i rundt om i verden, forklarer advokaten.

Bjørn Remseth er pressetalsmann for Elektronisk Forpost Norge, en organisasjon som jobber med juridiske rettigheter i IT-samfunnet. Han synes ikke det er så rart at filmregissør Wirkola selv laster ned TV-underholdning.

- Nei, for skillet mellom utøver og publikum er i ferd med å viskes ut, sier Remseth.

Imidlertid synes han det er paradoksalt at et drøyt dusin nettbrukere nå blir anmeldt for å spre en film regissert av en ivrig illegal nedlaster.

- Det sier vel litt om hvor ko-ko verden er akkurat i dag, sier Remseth.

Se også VGTV teamet bak «Kill Buljo»:
SAGAEN OM KURT JOSEF WAGLE

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film