Hovedinnhold

Mads Mikkelsen i film inspirert av Bjugn-saken

VANSKELIG FILM: Mads Mikkelsen og regissør Thomas Vinterberg i Cannes søndag. Foto: AFP
VANSKELIG FILM: Mads Mikkelsen og regissør Thomas Vinterberg i Cannes søndag. Foto: AFP
CANNES (VG) I en ny dansk film spiller Mads Mikkelsen en mann som blir mistenkt for overgrep mot barn. Den er inspirert av Bjugn-saken i Norge.

Denne saken handler om:

Den prisbelønte regissøren Thomas Vinterbergs siste film handler om en barnehageansatt som blir mistenkt for å ha forgrepet seg på flere barn.

Da «Jakten» hadde premiere under Cannes-festivalen søndag, bekreftet regissøren at filmen er inspirert av den norske saken.

- Bjugn-saken er en av sakene filmen er inspirert av. Vi så på mange saker, og fant skremmende mange eksempler, men den ferdige filmen er ren fiksjon - og fra vår syke fantasi, sier Vinterberg til pressen.

HEKSEJAKT: Anklagene mot Lucas eskalerer i en heksejakt. Her i en scene med Anne Louise Hassing, Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen. Foto: NORDISK FILM DISTRIBUSJON
HEKSEJAKT: Anklagene mot Lucas eskalerer i en heksejakt. Her i en scene med Anne Louise Hassing, Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen. Foto: NORDISK FILM DISTRIBUSJON

På spørsmål om han frykter at filmen vil gjøre det vanskeligere for barn som er ofre for overgrep å bli trodd, svarer dansken:

- Det er veldig viktig for meg å si at barna alltid er ofrene. I dette tilfellet lyver et barn for å tilfredsstille de voksne, og det blir en stor illusjon. Men også disse barna vil lide for det resten av livet - i likhet med dem som virkelig blir utsatt for overgrep. Jeg synes det er viktig å ta opp disse temaene.

Hollywood-aktive Mads Mikkelsen spiller den uskyldige mannen Lucas som opplever at livet hans faller i grus. Venner vender ham ryggen, noen bruker vold og han får ikke se sin egen sønn.

Vinterberg er likevel ikke enig i at folkene rundt Lucas forræder ham.

KJENT FJES: Anne Louise Hassing som Ida i den danske serien Krøniken. Foto: SCANPIX
KJENT FJES: Anne Louise Hassing som Ida i den danske serien Krøniken. Foto: SCANPIX

- Jeg synes ikke de svikter noen. Jeg kan forsvare alle rollefigurene og deres handlinger. De er deperate, men de er ikke forrædere - de forsøker å beskytte et uskyldig barn, sier han.

Anne Louise Hassing, som for et norsk publikum er mest kjent som Ida i «Krøniken», spiller moren til jenta som først beskylder Lucas for overgrep.

- Hun gjør det hun tror er rett for å beskytte barnet sitt. Når du først går ned den stien der, tror jeg det er vanskelig å stoppe, sier hun.

Bjugn-saken startet i 1992, da en barnehageassistent i Bjugn kommune ble anklaget for seksuelle overgrep. Saken økte i omfang til flere mistenkte for overgrep mot over 30 barn. I 1994 ble den eneste siktede frikjent på alle punkter. I etterkant har saken ført til en gjennomgang av de sakkyndiges rolle i ligende saker.

«Jakten» har så langt ikke fått fastsatt norgespremiere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film