Vetle Lunde: Kryptofallgruvene du må unngå for å lykkes

Det er fryktelig mye man kan gjøre feil som investor i kryptovaluta. Her er ekspertens fem feller du må unngå – og hvordan du skal håndtere dem - for å lykkes.

Publisert:

Svindlere og impuls-og følelsesbasert handel, er de to vanligste fellene i kryptoland.

Videre følger fem tommelfingerregler som er fine å følge om man vil unngå de vanligste tabbene som kryptoinvestor.

Tommelfingerregel 1: Aldri send penger til aktører som markedsfører seg med garantert gevinst. 

Tommelfingerregel 2: Hold deg til børser som ikke tilbyr derivater, og søk gjerne mot norske børser som er registrert hos finanstilsynet. 

Tommelfingerregel 3: Hold deg til å investere i bitcoin og/eller ethereum.

Tommelfingerregel 4: Unngå hyppig trading. 

Tommelfingerregel 5: Ikke handle basert på følelser.

Litt kontekst

Det siste året har illustrert hvor utfordrende det er å navigere seg i kryptomarkedet. Det har eksponert utfordringer knyttet til tillit, mangel på transparens hos enkelte selskaper og minnet oss på at i kryptomarkedet florerer det av gribber og lurendreiere som stikker av med kundenes penger.

Sam Bankman-Fried er det ferskeste og mest sentrale eksempelet på dette, men vi må ikke glemme Celsius, Three Arrows Capital og de ulike kryptolåneplattformene som har kollapset i år. 

Året har gitt oss mange dyrekjøpte erfaringer, og belyst en rekke temaer som vi alle bør lære av. Kryptorenter innebærer risiko, å holde penger hos børser innebærer risiko. 

På tross av dette er bitcoin og kryptosektoren et spennende sted å plassere noe av pengene sine, såfremt man vet hva man gjør, og enda viktigere – vet hva man absolutt ikke burde gjøre. I likhet med det militære «tenk-trykk-tal» prinsippet, bør en som vurderer å investere i kryptovaluta følge et kritisk «les-lær-deretter kjøp»-prinsipp.

Ikke la pengene dine gå til spille. Her er en gjennomgang av de vanligste fellene man kan gå i som kryptoinvestor. Kort oppsummert vil jeg gå inn på temaer som svindler, feilinvesteringer (stort sett mindre kryptovalutaer), grådighet og frykt, belåning og skatt.

Steg for steg vil jeg med dette servere en oppskrift over alt du må unngå og sky som pesten når du beveger deg inn i det forjettede kryptoland – og viktigst av alt, hva du heller bør gjøre.