Hallgeir Kvadsheim: Jeg har tapt penger på fond. Bør jeg selge før jeg taper enda mer?

Emma (24) har negativ avkastning på fondene. Bør hun selge nå før de kanskje synker videre? Hallgeir Kvadsheim har råd til ulike situasjoner.

Publisert:

SPØRSMÅL:

«Hei! Jeg har de siste 2–3 årene jevnlig satt en del av sparepengene mine, inkludert overskuddet fra studielån og stipend, i fond – etter å ha fylt opp BSU-kontoen.

Fondene mine fikk tidlig en god avkastning, men som mange nå opplever, har jeg nå negativ avkastning. Jeg er klar over at man bør ha en sparehorisont på minimum 3–5 år, og kanskje mer enn det, og prøver derfor å ha is i magen. En liten del av pengene har jeg investert i noen konkrete aksjer; også dette med lang tidshorisont.

Ettersom jeg snart er ferdig med utdanning og begynner i ny jobb på nyåret, skal jeg ut på boligmarkedet så snart det lar seg gjøre, gjerne i løpet av ett år. Jeg er nå bekymret for at jeg blir nødt til å selge verdipapirene mine fordi jeg trenger penger på bok.

Er jeg nødt til å selge når bankene skal vurdere hvor mye de eventuelt kan gi meg i boliglån? Og er det dumt å fortsette å sette ytterligere sparepenger i fond før jeg kjøper bolig? Hilsen Emma (24)»