GIR RÅD: Dine Pengers økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim.

Nå kommer skattemeldingen: − Alle bør gå inn og sjekke

I dag sender Skatteetaten ut de første skattemeldingene. Dette er tabbene folk gjør – og tipsene til å få pengene raskest.

Publisert:

Fra 14. mars til 31. mars sender Skatteetaten ut skattemeldingen for 2022. Da får du den foreløpige beregningen for om du har betalt for mye skatt, eller om du har betalt for lite skatt.

– Alle bør gå inn og sjekke skattemeldingen sin, sier Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

– Den vil bli levert uansett, men alle bør sjekke at alt stemmer.

Tall fra Skatteetaten viser at 10 prosent aldri åpner skattemeldingen sin.

Seniorrådgiver Roar Lyby i Skatteetaten peker spesielt på én stor gruppe som må ta grep.

– Alle som reiser mellom hjem og arbeid foreta endringer, vi har ikke ført på antall dager og kilometer på skattemeldingen for 2022, ettersom vi ikke vet hvor mange dager den enkelte har hatt hjemmekontor eller vært på jobb, sier Roar Lyby til Dine Penger.

Raust reisefradrag

Og for dem som har litt avstand til jobben er det en ekstra oppside i år: Reisefradraget har nemlig økt mye, forteller Kvadsheim.

Dette er et fradrag som gis til alle, uansett om du kommer deg til jobb med bil, båt, hest, sykkel eller til fots.

– For 2022 gis det fradrag for reiseutgifter over 14.000 kroner. Men for å få reisefradraget, må du ha en reisevei på over 19 km én vei.

I 2021 måtte du ha reiseutgifter for 23.900 kroner, og en minste reisevei på 33 km én vei.

– 2022 var også et år hvor mange ble pendlere igjen, etter to år på hjemmekontor. Dem dette gjelder, bør sjekke pendlerfradraget nøye, sier Kvadsheim.

Når du får skattemeldingen avhenger av tilfeldigheter – uansett om du mottar den på papir eller digitalt. Fortsatt er det rundt en halv million nordmenn som mottar skattemeldingen på papir.

Mottar du skattemeldingen digitalt, vil du bli varslet på e-post. Da går du inn på Min side hos Skatteetaten og logger deg inn. Skatteetaten har tidligere i mars advart mot svindelforsøk i forbindelse med utsendelsen av årets skattemelding.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Ikke la deg lure, dette er svindel, sa sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten, i en pressemelding.

I denne saken har vi samlet en rekke skattetips (forbeholdt abonnementer), som skal hjelpe deg med de spørsmålene du eventuelt måtte ha rundt skattemeldingen.

Et annet område det er en del nyheter rundt, er skatt på aksjegevinster og -utbytte. Her endret Regjeringen reglene ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2023, men endringene fikk umiddelbar virkning og gjelder allerede. Les mer om hvordan du fører gevinst eller tap på aksjer og fond her (forbeholdt abonnementer).

De vanligste tabbene

Roar Lyby sier at en av de vanligste feilen folk gjør, er å slå seg til ro med at man får igjen penger, uten å sjekke skattemeldingen nøye.

– Den skattemeldingen vi sender ut er nesten ferdig, den enkelte bør gjøre den helt ferdig selv. Alle bør sjekke om det som står påført er riktig, sjekke om noe mangler – både inntekter og fradrag. Sjekke formue og gjeld – og tenke etter om noe som har påvirket privatøkonomien skjedde i fjor? sier han.

Lyby fortsetter:

– Har man byttet jobb, kjøpt hus, mistet ektefelle, har barn som har begynt i barnehage, gått fra å være student til å begynne å jobbe – bør man sjekke om alt har kommet med i skattemeldingen sin.

MR. SKATTEMELDINGEN: Roar Lyby.

Her gjøres det mest feil

Lyby sier at de av erfaring vet at feilene gjerne oppstår de stedene hvor man selv må fylle inn opplysninger. Dette kan for eksempel dreie seg om skattepliktig salg av bolig, utleie, investeringer i kryptovaluta eller økonomiske forhold i utlandet.

Dette er områder Skatteetaten har jobbet aktivt med og laget flere veiledere på skatteetaten.no for å hjelpe de som har spørsmål rundt dette.

– Vi får mye spørsmål når skattemeldingen slippes om hvorfor man får restskatt, føring av reisefradrag, overføring av fradrag mellom ektefeller og samboere til spørsmål om utleieinntekter og kryptovaluta – hele spekteret. Vi har inntrykk av at mange er opptatt av at skattemeldingen skal bli korrekt.

Når kommer skattepengene?

Får du skattemeldingen tidlig, og er rask med leveringen, kan skattepengene komme tidlig i april. Skal du få pengene tilbake hurtigst mulig, må man levere skattemeldingen elektronisk. Er du gift, må begge levere skattemeldingen for å få pengene utbetalt.

– 9 av 10 vil få skatteoppgjøret sitt innen utløpet av juni. Generelt kan vi si at skatteoppgjøret kommer når Skatteetaten er ferdig med å behandle skattemeldingen. Har man kompliserte forhold, faller ut på kontroll eller har lagt med noe vi må gjennomgå manuelt vil behandlingen ta lengre tid, sier Lyby.

Han avslutter:

– Vi varsler deg når ditt skatteoppgjør er klart. Når du har mottatt varsel kan du logge deg inn og sjekke skatteoppgjøret ditt, da er ofte penger på konto etter en dag eller to og senest innen tre uker.

Psst! Har du hørt om «til gode-fellen»? Her er Hallgeir Kvadsheims 10 kjappe og enkle tips til ting alle bør sjekke ut på skattemeldingen (Dine Penger+)

Pluss content
Les også

Hallgeirs 10 beste tips til skattemeldingen

Økonom Hallgeir Kvadsheim har satt opp ti raske punkter å sjekke når du får skattemeldingen.
Pluss content
Les også

Utleie i egen bolig – det finnes gråsoner du kan utnytte

Utleie av bolig har flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene.
Pluss content
Les også

Når skal du skatte ved boligsalg?

Du skal være forsiktig med å leie ut din egen bolig dersom du har planer om å selge.

Er du opptatt av økonomi? I VGs magasin Arv får du 100 sider om fremtidsfullmakt, testament og arvefordeling. Det kan kjøpes i dagligvarebutikker over hele landet, eller bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)

  • Hallgeir Kvadsheim er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.
Publisert: