FORNØYD AKSJEFORVALTER: Lars Erik Moen i Danske Invest.

Dine Pengers aksjepanel: Han var best i 2022

For ett år siden anbefalte Lars Erik Moen aksjekjøp i Kongsberg Gruppen og Equinor. Så kom krigen, og det ble energimangel.

Publisert:

Man kan diskutere om det er uetisk å tjene penger på krig og energimangel. Men aksjekjøp handler om å tjene penger, og i 2022 har den norske staten tjent svært store beløp på energikrisen.

De som for ett år siden fulgte rådene til aksjeforvalter Lars Erik Moen, har også tjent penger. Ikke mye penger, for 2022 har vært brutal mot aksjemarkedene, men en grei slump med penger.

I skrivende stund, i midten av desember, ligger OSEBX-indeksen på Oslo Børs på samme nivå som ved inngangen til 2022.

Men noen selskaper har hatt et svært godt år.

Pluss content
Les også

Her er rådene for neste år: 15 vinneraksjer i 2023

Usikkerheten ved inngangen til 2023 er stor. Men her er 15 aksjer som kan stå av stormen.

Forsvar og olje

Lars Erik Moen er leder for Danske Banks nordiske aksjeforvaltning, Danske Invest. I tillegg har han siden 2003 forvaltet suksessfondet Danske Invest Norge vekst. De siste årene har han vært fast deltager i Aksjepanelet til Dine Penger.

For ett år siden anbefalte han aksjer i Kongsberg Gruppen, tidligere Kongsberg Våpenfabrikk, og i børskjempen Equinor, tidligere Statoil.

Kongsberg, som blant annet produserer forsvarsmateriell, har frem til midten av desember gått opp 51 prosent i år. Equinor-aksjen har steget 60 prosent.

Moen foreslo også Nykode Therapeutics, tidligere Vaccibody, som har falt kraftig, med over 60 prosent, og DNB, som har falt ca. fem prosent.

Det gjør at aksjene til Moen i løpet av 2022 steg med 11 prosent i gjennomsnitt, frem til midten av desember.

– Kvalitetsselskaper

 Lars Erik Moen er fornøyd.

– Avkastningen på Oslo Børs er i år nær null. Dette skyldes utviklingen til noen få store selskaper. Gjennomsnittsselskapet på Oslo Børs har falt med 15,5 prosent (til midten av desember). Slik sett er jeg veldig tilfreds med 11 prosent i pluss for mine fire aksjer. Alle fire selskapene har fundamentalt hatt en positiv utvikling. Men på grunn av krigen, økt inflasjon og økt rente, har kun to av dem hatt positiv kursutvikling, sier Moen.

Han påpeker at hans råd er begrunnet i hvilke selskaper Danske Invest har i sine fond. Der investeres det langsiktig i kvalitetsselskaper.

– Hyggelig

Dine Penger har nå i mange år bedt aksjeeksperter foreslå aksjer ved inngangen til et nytt år. Moen har flere ganger vært best. Han vant i 2019 og 2020, og er altså også best i 2022.

Han synes det er gøy.

– Foruten glede over at selskapene også har bidratt positivt i fondene vi forvalter, så er det veldig hyggelig å «slå» gode konkurrenter i en uhøytidelig konkurranse, sier han.

I minus

Søren Milo Christensen i Skagen Fondene foreslo for ett år siden et knippe aksjer som gikk flatt i 2022.

Ane Rongved, som for ett år siden var analytiker i Odin Forvaltning, foreslo aksjer som i gjennomsnitt gikk 12 prosent i minus i 2022 (frem til midten av desember).

Dårligst ut i 2022 kom Audhild Asheim Aabø, forvalter i Nordea.

For ett år siden foreslo hun Sparebank 1 SMN, Sparebank 1 SR-Bank, Edda Wind og Grieg Seafood – som gjennom 2022 alle har falt med rundt 10 prosent eller mer.

Bare Yara-aksjen, den femte anbefalingen fra Asheim Aabø, har unngått minus.

Forstår

Hun forstår godt hvorfor det gikk slik.

– Jeg satte ved begynnelsen av 2022 sammen en portefølje uten oljeeksponering. Når fasit ble knallsterke oljepriser, har det derfor blitt vanskelig å levere på nivå med markedet. I tillegg fikk Grieg Seafood en skikkelig skrell når regjeringen la frem forslag om ny grunnrenteskatt på havbruksnæringen. Hele sektoren falt jo dramatisk, noe som også bidro negativt for min del, sier Audhild Asheim Aabø.

Hun synes alle selskapene som hun foreslo for ett år siden, fortsatt er attraktive. Sparebank 1 SMN, grønn energi og sjømat er dessuten med på listen hennes over aksjeanbefalinger for 2023.

PS.

Dine Penger spør aksjeeksperter om å foreslå et knippe aksjer for det kommende året. Tidshorisonten er altså kort, bare ett år, og kortere enn det aksjeeksperter anbefaler.

Vi ber dessuten om anbefaling av tre-fem selskaper, som også er en svært liten portefølje. Det anbefales å ha bredere aksjeporteføljer.

Formålet er å gi leserne konkrete råd om hvilke selskaper man bør vurdere å ha med i en bredere portefølje.

Publisert: