GOD PÅ BRUKTSALG: Mange går nå rundt i julepyntede gater for å sikre seg noen Black Week-tilbud, men Pengesnakk-Lise Vermelid Kristoffersen anbefaler folk å både selge og kjøpe ting brukt.

Dine Pengers beste Black Week-tips: Dette bør du gjøre med pengene

I stedet for å kjøpe ting du ikke trenger, kan du komme i gang med sparing eller investering. Her er tips, råd og inspirasjon hvis pengene brenner i lommen.

Publisert:

Ettervirkninger av pandemi, krig i Europa, renteøkning og høy prisvekst gjør at det er lite trolig at det blir noen handlefest av episke dimensjoner i forkant av denne julen.

Og selv om det kan være kjekt med gode tilbud på julegavene når lommeboken er slunken, påvirker de tøffere tidene også årets Black Friday og Black Week. Virke anslår at nordmenn kommer til å handle for rundt 16,1 milliarder kroner på Black Week, og dette er en nedgang fra i fjor, da det ble handlet for 16,5 milliarder i den svarte uken.

Selv om det åpenbart er flere gode grunner til å tenke seg om før man hopper på tilsynelatende gode tilbud under Black Week, så er det ingen tvil om at du som forbruker også kan gjøre noen gode kjøp.

Tek.no gir deg hver dag gjennom hele uken gode forslag til kvalitetsprodukter som er på tilbud. Enkelte av produktene er sjeldent på tilbud, så hvis du har behov for de produktene som er på tilbud, kan du gjøre gode kjøp nå.

Invester pengene

Men, vi tenkte vi skulle benytte anledningen til å komme med noen tips til hva vi tenker er enda mer fornuftige ting å gjøre med pengene dine – og også hvordan du kan øke pengebeholdningen din – med utgangspunkt i noen av Dine Pengers beste saker fra det siste året.

Kanskje du heller skal begynne å investere litt penger i aksjemarkedet? Selv om markedet har vært litt mer ruglete i år, er globale indeksfond fortsatt anbefalt for dem som har sparepenger å investere og en tidshorisont på 5–10 år eller mer. Thomas Rasmussen jobber ikke innen finans eller økonomi, men ved å bygge stein på stein, klarte tobarnsfaren å spare halvannen million kroner i aksjefond på 12 år.

Her kan du lese hvordan han gjorde det.

NÅDDE SPAREMÅLET: Etter tolv år med jevn sparing var porteføljen til Thomas Rasmussen verdt 1.550.000 kroner.

For Thomas tok det over 10 år før han passerte milliongrensen. Og for de fleste er det nok greit å tenke at det kan ta litt tid før investeringene begynner å kaste skikkelig av seg.

Dersom du går enda hardere til verks med sparingen, og i tillegg er heldig med investeringene, kan det imidlertid gå fortere. Det er Anne Linn og Andreas et eksempel på: De sparte 2,5 millioner kroner på tre år. Les hvordan de klarte det i denne saken.

Hvis du allerede har en del tusen kroner stående på en sparekonto, og lurer på hva Hallgeir ville gjort med pengene, kan du lese hvilket råd han ga tidligere i år til en innsender som hadde 250.000 kroner han ønsket å vite hvordan han skulle forvalte best mulig.

Starte med investering

Vi vet at mange synes dette med fond og investering er vanskelig, og at de er usikre blant annet på hvordan de kommer i gang. Hvis du kjenner deg igjen i dette, kan kanskje denne artikkelen være noe for deg. Her har vi laget 10 spørsmål med utgangspunkt i spørsmål vi ofte får inn til podkasten Pengerådet om investering i fond, og stilt dem til spareøkonom i Nordnet Bjørn Erik Sættem og Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

Og lurer du på hvilke fond du bør satse på om dagen, bør du ta en kikk på denne oversikten over fondene får terningkast 6 i Dine Pengers fondsoversikt.

Vil du vite hva ekspertene ser etter når de prøver å treffe bunnen i aksjemarkedet, bør du forresten ta en kikk på denne saken med 9 tegn på at bunnen er nådd.

GRUNKER: Det som er fint med penger, er at de kan vokse om du håndterer dem riktig.

Bufferkonto

Før du begynner å investere, er det anbefalt å spare opp en buffer. Og akkurat bufferkonto er noe Dine Penger får en del spørsmål om: Hvor mye skal jeg ha, hvor skal jeg ha pengene og så videre.

Manglende bufferkonto er ofte hovedgrunnen til at mange går på en økonomisk smell, ifølge Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim. Kanskje du skal droppe å kjøpe det ekstra paret med dyre ørepropper eller airfryeren som lett havner ubrukt i skapet, og heller begynne å spare opp en buffer som kan lette på den økonomiske situasjonen når vaskemaskinen plutselig ryker – samme uken som du får beskjed fra bilverkstedet om at bremseklossene må byttes ...

Ønsker du å vite mer om hvordan du kommer i gang med sparingen – og hvor mye du egentlig trenger på bufferkontoen med utgangspunkt i din livssituasjon – bør du lese hva ekspertene sier i denne saken her.

Hvordan få kontroll på økonomien?

Mange synes det er vanskelig å få kontroll på økonomien, eller komme i gang med sparingen – og den nåværende økonomiske situasjonen gjør det ikke akkurat noe lettere.

Vi har derfor også funnet frem til noen saker om hvordan du kan få kontroll, kutte utgifter og øke inntekter.
Og for å begynne med det første først: Tidligere i år spurte vi et knippe økonomieksperter om deres tips til hvordan man får lønnen til å strekke til. Vi fikk disse 18 rådene tilbake.

Kutt utgiftene

Et tips man ofte hører fra ekspertene, er å kutte de små lommetyvene i hverdagen. En kaffe her, en Pepsi MAX der blir faktisk en del penger hvis man summerer de opp. Men, skal du virkelig spare penger – mer enn du kan spare på gode kjøp på Black Week – bør du kutte de store utgiftene: Altså boliglånsrenten, forsikringspremiene og strømregningen.

UTGIFTSKUTT: Eiler Wessel gjorde et forsøk på å kutte de største utgiftspostene.

I vår ble Dine Penger med da Eiler Wessel skulle sjekke om det var mulig å få kutte sine utgifter, og i denne artikkelen kan du både få vite hvordan det gikk og få tipsene til hvordan du går frem selv for å sjekke – og forhåpentligvis også kutte – utgiftene til strøm, forsikring og boliglån.

Les også om Daniel som tok én telefon til banken og sparte 8000 kroner på boliglånet.

Rentegrep

Apropos renter. Du skal ha bodd under en relativt stor stein det siste drøye året, hvis du ikke har fått med deg at rentene har økt kraftig her til lands, i et forsøk fra sentralbanksjefen på å bremse inflasjonen.

I november ble renten hevet med 0,25 prosentpoeng til 2,50, som er det høyeste siden 2009. Mest sannsynlig vil vi se en ny renteheving også i desember.

Dersom du er bekymret for hva renteoppgangen gjør med din økonomi, bør du sjekke ut Hallgeir Kvadsheims beste triks for å spare penger på boliglånet nå – og tre grep som alle med boliglån bør ta.

Kutte strømregningen

En ting de aller fleste har merket kraftig på lommeboken det siste drøye året, er de økte strømprisene. Både i 2021 og i 2022 har vi sett ordene «strømpris» og «rekord» i samme setning flere ganger enn vi liker.

Det er jo litt begrenset hvor kaldt du kan ha det hjemme, eller hvor sjelden du kan dusje uten å bli plagsom for familiemedlemmer og kolleger, men det kan lønne seg å ta noen grep. Les om strømtipsene som faktisk har noe for seg her.

Øke inntekter

Dersom du sliter med å kutte utgiftene, kan det være et alternativ å prøve å løse de økonomiske utfordringer ved å øke inntektene dine. Heldigvis er det kanskje lettere enn du tror å tjene et par ekstra tusenlapper i måneden.

I denne saken forteller Iulia om hvordan hun kan tjene ekstra tusenlapper hver uke på å gjøre småjobber – helt skattefritt, hvis du gjør det på riktig måte.

Og hva med å tjene penger samtidig som du rydder i skuffer og skap for å finne ting du ikke trenger lenger? Penger på konto, bedre samvittighet og et mer ryddig hjem. Et Kinderegg som virkelig smaker i førjulstiden.

Sjekk de beste bruktsalg-tipsene fra Pengesnakk-Lise og tre andre som har solgt til sammen 500 ting i 2022.

BRUKTSALG-EKSPERT: Pengesnakk-Lise V. Kristoffersen har kommet opp med utfordringen #selge100.

Til slutt må vi nesten ta med disse: Det er nemlig utrolig hvilke skatter du kan finne på loftet til bestemor eller i skuffen på det gamle barnerommet. Tidligere har vi skrevet om Markus som hadde Pokémon-kort for 270.000 kroner liggende. I år har vi fulgt opp med tipsene til tegneseriene du kan tjene gode penger på. Les hvordan Donald, Fantomet eller Roy Rogers kan gjøre deg rik i denne saken.

Managementselskapet til Hallgeir Kvadsheim er MaxSocial, som er heleid av VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Publisert: