Cecilie Lynum: Penger er makt i parforholdet
Hva gjør man, og hva er rettferdig, når den ene i forholdet tjener mer enn den andre? Psykolog Cecilie Lynum gir sine beste råd.
På kontoret mitt en dag kom et par som fortalte om langvarige diskusjoner rundt store inntektsforskjeller, opplevelse av et maktforhold og uenigheter rundt arbeidsfordeling. Begge var i full jobb, hvor den ene parten tjente dobbelt så mye som den andre.
Den ene parten så seg lei av alltid å bidra med mest penger inn til fellesskapet, og samtidig ble det forventet at han også skulle ta en stor del av husarbeidet og matlaging. Dette på tross av at han jobbet mye, og hadde lengre arbeidsdager.
Han mente partneren burde kompensere for manglende lønnsinntekt, og mindre krevende arbeidsmengde på jobben, ved å ta hovedansvaret for hus og hjem. Videre mente han at partneren var langt fra måteholden i sitt forbruk. Utgiftene hadde på ingen måte en forsvarlig sammenheng med inntektene. Han hadde en uggen følelse av å bli utnyttet.
Den andre parten som tjente minst, slet med at hun følte seg underlegen i parforholdet fordi hun hadde en mye lavere lønnsinntekt enn ham. Hun mente det var forventet av henne å ta det hele og fulle ansvaret for hus, matlaging og andre gjøremål.
Og det ved siden av full jobb.