Theodor betaler 5500 mer i renter: − Bufferen er spist opp
Lånet til Theodor Løvdal Nygård (34) har økt betraktelig det siste året. Han prøvde å prute på renten hos Nordea, men fikk blankt nei. Først da han tok grep, fikk banken fart på seg.
Kortversjonen
- Theodor Løvdal Nygård (34) opplevde kraftig økning i låneutgiftene på grunn av økt rente.
- Han prøvde å prute på renten hos Nordea, men fikk blankt nei og forsøkte derfor å bytte.
- Nordea tilbød plutselig bedre rente da Nygård flyttet lånet, men han fullførte likevel byttet til Bulder Bank.
- Nordea kan ikke kommentere på en enkelt kunde, men de opplyser at det Nygård sier han har opplevd, ikke er slik det skal være for kunder i Nordea.
- Eksperten Lene Drange mener flere vil oppleve å få bedre lånetilbud når de aktivt prøver å bytte bank - og serverer en rekke tips til å prute.
På knappe to år har styringsrenten gått fra 0 til 3,25 prosent, og på torsdagens rentemøte varslet Norges Bank at det trolig kommer enda en økning i juni.
For Theodor Løvdal Nygård har låneutgiftene gått fra 13.500 til nærmere 19.000 kroner siden renten begynte å øke.
– Jeg er heldig nok til at jeg ikke mister nattesøvnen, men jeg har måttet kutte ned på luksusgodene, forteller Nygård.
Han nevner reise og restaurantbesøk som noe han og kjæresten må kutte ned på nå, men han understreker at de tross alt er heldige i denne situasjonen.
– Det er vanskelig å tenke på at man kunne vært i en situasjon hvor man ikke hadde hatt så mye mer å kutte ned på. Jeg hadde jo også en buffer, men nå er den bufferen spist opp.
Fikk nei to ganger
Rundt 5500 ekstra i boligutgifter tærer imidlertid på økonomien, og Nygård kontaktet derfor Nordea for å høre om han kunne få kuttet lånerenten.
– Jeg var ikke organisert i noe forbund de hadde avtale med, og de ga meg derfor beskjed om at jeg allerede hadde den beste renten de kunne gi meg.
Da han like etter denne samtalen fikk vite at broren hadde en vesentlig bedre rente i samme bank, tok Nygård en ny telefon til Nordea.
– Jeg nevnte broren min som eksempel, men fikk da beskjed om at vi ikke kunne diskutere hans økonomi, forteller Nygård.
I denne artikkelen kan du lese hvilke tre grep Hallgeir Kvadsheim mener alle med boliglån bør ta.
Hadde vært i «feil kundegruppe»
Etter dette undersøkte han selv mulighetene for å få bedre rentebetingelser, og fant ut at han ville gå fra 4,42 % (effektiv renteeffektiv renteDen totale prisen du betaler for lånet, inkludert gebyrer.) til 4,04 % ved å bytte til Bulder Bank, noe som ville gi en besparelse på 8290 kroner i året.
Kort tid etter at Nygård hadde bestilt flytting til Bulder Bank, fikk han plutselig en telefon fra Nordea, som sa at de nå kunne tilby ham en rente som lå 0,2 prosentpoeng under Bulder Bank-renten. Forklaringen på hvorfor de ikke hadde kunnet gi ham denne renten tidligere, var at Nygård hadde vært plassert i «feil kundegruppe».
Nygård mener at det fremsto som om Nordea hadde sett flyttebestillingen på pulten og prøvde å stoppe ham før han gikk ut døren.
– Nå var jeg også litt lei av Nordea, og tenkte at dersom de har kostet meg penger ved å ha meg i «feil kundegruppe» i flere år, så kan jeg koste dem litt penger også.
Nygård nevner også andre grunner til at han valgte å gjennomføre flyttingen til Bulder Bank, som at de er heldigitale, at de betaler ut kundeutbytte, og ikke minst at de opererer med åpne priser, slik for eksempel også Sbanken gjør.
– I min drømmeverden dukker det opp enda flere banker med åpne priser, så blir det litt mer konkurranse i det segmentet også, sier Nygård.
– Har det vært lønnsomt for deg å bruke tid på å få ned renten?
– Det er titusener av kroner spart i det lange løp, så det har vært veldig godt timebetalt, sier Nygård, som anslår at han har brukt cirka tre timer på telefoner og søknader.
– Skal ikke skje
Nordea kan ikke kommentere på en enkelt kunde, men de opplyser at det Nygård sier han har opplevd, ikke er slik det skal være for kunder i Nordea.
– Her har kunden dessverre fått en opplevelse som ikke skal skje hos oss, sier kommunikasjonsdirektør i Nordea Christian Steffensen.
– Vi skal ha konkurransedyktige priser, både for nye kunder og for eksisterende, og veiledende priser oppdateres fortløpende på våre nettsider. Det er ikke alltid vi vil være billigst, men vi skal ha gode priser over tid, og vi har god respons fra kundene på dette, legger Steffensen til.
– Ser ikke på det som realistisk
Privatøkonomiekspert og Luksusfellen-programleder Lene Drange er ikke overrasket over at Nordea først kom med rentekutt-tilbud etter flyttingen var bestilt.
– Jeg tror at bankene får mange henvendelser fra folk som egentlig ikke ønsker å bytte bank, og at de ikke ser på det som realistisk at kunden faktisk kommer til å flytte lånet.
Drange tror det bare blir mer vanlig fremover at bankene ønsker noe enda mer konkret enn en oversikt fra finansportalen.no som viser at en annen bank kan tilby lavere rente. Grunnen er at det kan være forhold i din økonomi som gjør at du ikke kan få den beste renten på markedet.
– Jeg tror det kommer til å bli mer som med mobil- og strømabonnement også med lånetilbud fremover – at du får de beste tilbudene når banken prøver å vinne deg tilbake, sier Drange.
– Tror de har den beste renten
– En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at 23 prosent av norske forbrukere ikke tar seg bryet med å bytte bank, fordi de tror det er lite å hente. Hva tror du kan være årsaken til dette?
– Mange tror de allerede har den beste renten, sier Drange.
– Så er det nok også mange som er redde for at de for å få den beste renten i en ny bank, må bli totalkunde der og flytte over alt av kontoer og forsikringer, og at 0,2 prosentpoeng ned ikke er verdt bryet.
Drange understreker at det nok er mindre styr å flytte lånet enn en del tror.
Det finnes også dem som ikke tør å prute på renten, fordi de har tatt dårlige valg.
– I siste sesong av Luksusfellen har vi flere deltagere som har tatt opp forbrukslån for å håndtere stadig økende utgifter, og som er redde for å få kjeft av banken på grunn av det.
Men har de en boligrente på 5–6 prosent, kan de spare tusener på å tørre å ta kontakt med banken, påpeker Drange.
PSST! Har du lest denne? Christer hadde høye lån- og forsikringsutgifter, men sparte 50.000 kroner på to kvelders jobb.
- Hallgeir Kvadsheim er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.